U Narodnom pozorištu, do kraja sezone, publiku očekuje postavka izložbe „Narodno pozorište, sklonište slobodnog duha (24. mart – 14. jun 1999)“, autora Jelice Stevanović i Željka Hubača (dizajn Jovana Tarbuka), koju je nedavno otvorio ministar kulture Nebojša Bradić, u ratno vreme upravnik Nacionalnog teatra.


Izložbu čine dokumenti, fotografije i članci u kojima je zabeležen rad u ratnim okolnostima. Tu je, između ostalog, podsećanje na prvi dan bombardovanja, 24. mart, kada je izvođena ali i prekinuta čuvena Verdijeva „Travijata“ kao i na 27. mart kada je program u pozorištu nastavljen pod sloganom „Narodno pozorište je sklonište našeg slobodnog duha“ izvođenjem Rosinijeve opere „Pepeljuga“ pred prepunim gledalištem.

Izložba beleži i premijeru – koncertno izvođenje Eshilovih „Persijanaca“ zatim pokretanje scene na otvorenom u Dositejevoj ulici, gostovanja pozorišta i naše balerine Ašhen Ataljanc, koja je u to vreme živela i radila u Nemačkoj. Predstavljena su jubilarna izvođenja predstava Narodnog pozorišta, promocije knjiga, Veče satire, baletski performans na Balkonu, koncert plesne grupe, obeležavanja Svetskog dana pozorišta i Međunarodnog dana igre a sve su to pratili nezapamćeni redovi pred blagajnom. Na izložbi se može videti kako su, u takvim uslovima, tekle pripreme za premijeru zahtevne opere P. I. Čajkovskog „Evgenije Onjegin“ čija je premijera izvedena 12. juna svega dva dana po završetku bombardovanja, a koja je na dan otvaranja ove izložbe ujedno obeležila deset godina od premijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari