Yu Rock MisijaFoto: Snimak ekrana

Na jučerašnji dan, pre skoro 40 godina, 13. jula 1985. svet je prvi put čuo pesmu „Za milion godina“, pošto se Mladen Popović u ime sastava Yu Rock Misija uključio na Live Aid.

„Doviđenja iz Beograda, iz Jugoslavije“, kazao je tad.

Ovaj svetski humanitarni događaj pokazuje kako su nekada umetnici muzikom iskazovali solidarnost. Grupa Yu Rock Misija, sastavljena od tada najznačajnijih izvođača iz nekadašnje SFRJ, snimila je pesmu „Za milion godina“ kako bi uputili podršku Bobu Geldofu, muzičaru i aktivisti koji se borio za pomoć gladnima u Africi.

Akcija je kulminirala koncertom „Live Aid“ 13. jula 1985, a za kraj kampanje, jugoslovenski muzičari su izveli ovu pesmu na osmočasovnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu.

U akciji su učestvovali izvođači širom sveta, te su pesme podrške dolazile iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Nemačke, Austrije, Norveške…


Samo neki od eminentnih jugoslovenskih rok i pop muzičara okupljeni oko sastava YU Rock Misija su: Oliver Mandić; Željko Bebek (Bijelo Dugme) Marina Perazić, (Denis i Denis) Momčilo Bajagić-Bajaga (Bajaga i Instruktori) Aki Rahimovski (Parni Valjak) Slađana Milošević; Dado Topić; Masimo Savić; Zdravko Čolić; Jura Stublić; Peđa D’ Boy i mnogi drugi poznati i značajni muzičari. Solo gitaru u pesmi svira Vlatko Stefanovski iz grupe Leb i sol.

„Uz pesmu je snimljen i adekvatan prateći video spot, koji je prikazan na mnogim televizijskim stanicama širom sveta“, navode mediji, uz podatak da je 13. jula 1985. je isti prikazan u okviru „Live Aid“ koncerta u Londonu, na velikom video ekranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari