Martin SkorsezeFoto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Martin Skorseze je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih reditelja svih vremena, čije filmove mnogi navode kao inspiraciju.

Skorseze je u karijeri dobio brojne nominacije i osvojio prestižne nagrade, ali samo jednog Oskara za najboljeg reditelja, piše Index.hr.

Prvu nominaciju za Oskara Skorseze je dobio 1981. za film Razjareni bik (Raging Bull), a poslednju 2024. godine za Ubistva pod cvetnim mesecom (Killers of the Flower Moon).

Do sada je devet puta bio nominovan za najboljeg reditelja, a ukupno ima 16 nominacija za Oskara, od kojih samo jednu pobedu.

Međutim, jedini film za koji je hvaljeni reditelj osvojio Oskara bio je ujedno i onaj za koji je to najmanje očekivao.

Kako prenosi Far Out Magazine, Skorseze nikada nije očekivao da će njegov kriminalistički triler Dvostruka igra (The Departed) iz 2006. godine biti toliko uspešan.

Film je na dodeli Oskara 2007. godine proglašen najboljim, a Skorseze najboljim rediteljem.

„Reč koju koristim je ‘iznenađen’. Nisam očekivao da će film Dvostruka igra Akademija i kritičari ovoliko prihvatiti. Mislio sam da snimam mali žanrovski film. Pokušao sam da napravim žanrovski film i otkrio sam da ne mogu, da je to postalo nešto drugo“, komentarisao je tada reditelj.

Radnja govori o policajcu na tajnom zadatku i krtici u policiji koji pokušavaju da se identifikuju dok se istovremeno infiltriraju u irsku bandu u Južnom Bostonu.

U filmu su učestvovalaa velika glumačka imena, poput Leonarda Dikaprija, Meta Dejmona, Džeka Nikolsona, Marka Volberga, Martina Šina, Reja Vinstona, Vere Farmige, Aleka Boldvina i Entonija Andersona.

Kriminalistički triler Dvostruka igra bio je 2007. godine nominovan u pet kategorija na Oskarima: najbolji film, najbolji reditelj, najbolji sporedni glumac, najbolji adaptirani scenario i najbolja montaža, a jedino nije osvojio nagradu u kategoriji Okcara za najboljeg sporednog glumca, u kojoj je bio nominovan Mark Volberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari