Skulpture od vune Arpada Pulaia u užičkoj galeriji 1Arpad Pulai/Foto: Privatna arhiva

Samostalnom izložbom „Morfologija tekstila“, umetnik Arpad Pulai predstavio se užičkoj publici skulpturama od vune i drugim radovima od tog materijala.

Postavku čini 14 skulptura različitih formi, koje je umetnik oblikovao poslednjih desetak godina.

Izložene su i dve tapiserije, kao i bio-tepih koji je nastao kao njegovo istraživanje formi iz prirode, koje je primenio u umetničkoj praksi.

Umetnik je objasnio da njegove radove „spaja samo vuneno vlakno, njegova moć, morfologija, transformisanje i sve ono što je prepoznao u njemu“.

Skulpture od vune Arpada Pulaia u užičkoj galeriji 2
Foto: Privatna arhiva

„Svi radovi su plod mog istraživačkog rada i preispitivanja sebe, mojih mogućnosti, a opet i preispitivanje i moći samog vlakna vune – da li ono može da iznese ono što ja zamislim“, naveo je Arpad Pulai, koji je stručni saradnik na odseku dizajn tekstila beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti.

Sam proces izrade skupltura, kazao je, veoma je kompleksan, da zahteva primenu nekoliko tehnika, te da koristi pirotsku češljanu vunu.

„Prvo dolazi mokro filcanje, formiranje dvodimenzionalne plošne vunene površine, koju oblikujem i krojim. Drugi korak je filcanje iglom. To je suvo filcanje i predstavlja izraz moje likovnosti“, pojasnio je umetnik, koji jedini u Srbiji i Evropi oblikuje skulpture od vune većih dimenzija.

Izložba može se pogledati u Gradskoj galeriji Užice do 17.juna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari