Slavenka Drakulić predstavila novu zbirku priča O čemu ne govorimo 1foto Miroslav Dragojević Danas

Jedna od najvažnijih savremenih hrvatskih književnica Slavenka Drakulić predstavila je u petak u riječkoj Gradskoj knjižnici novu zbirku priča O čemu ne govorimo u izdanju Frakture, piše Hina, prenosi Index. hr.

Na pitanje glavnog urednika Frakture Seida Serdarevića zbog čega je odlučila da nakon prve zbirke priča Nevidljiva žena i druge priče, objavljene 2018., napiše još jednu, a ne, recimo, roman, Drakulić je odgovorila da je još tokom perioda u kojem je bolovala od kovida, uključujući i priključenje na respirator, jasno osetila da više nema dovoljno vremena.

„Za roman vam treba vreme, pa ne želim da se više upuštam u takve angažmane“, rekla je.

Kazala je da je „pisala priče i ne računajući na to da će završiti u knjizi“.

Zajednička tema ovih 16 priča je šta je to veme i kako se ono doživljava, posebno u kasnijem životnom dobu, dodala je Drakulić.

Knjiga je posvećena Ireni Vrkljan

Osvrnuvši se na naslov, Drakulić je rekla da nije poenta knjige šta treba govoriti.

„Reč je o osvešćivanju vlastite pozicije. Neki ljudi i kad žele nešto da kažu, to nisu u stanju, jer ne znaju da artikulišu ili ne znaju kome bi govorili“, istakla je.

Reč je i o osećaju duboke usamljenosti, likovi priča često osećaju da niko ne može da ih shvati, jer svesno proživljavaju svoje poslednje dane ili, kao dete, ne mogu nikome da objasne svoje strahove, dodala je Drakulić.

Knjiga je posvećena hrvatskoj književnici Ireni Vrkljan, koja je preminula pre tri godine. „Osećam da je već zaboravljena i da u hrvatskoj književnosti nema pravo mesto“, zaključila je Slavenka Drakulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari