Slike uzavrelog sveta u neprestanoj promeni: Arhipelag na 67. Beogradskom sajmu knjiga 1Foto promo Arhipelag

Kuća Arhipelag predstaviće na 67. Beogradskom sajmu knjiga izdanja koja je objavila u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca iz različitih žanrova savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije i psihologije.

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio preko trideset novih knjiga niz ponovljenih izdanja knjiga koje su u prethodnom periodu doživele veliko interesovanje čitalaca. U tom periodu ove knjige dobile su nekoliko važnih književnih nagrada, među kojima su Andrićeva nagrada za knjigu priča Srđana V.Tešina „Crna Anđelija“ i Nagrada „Vasko Popa“ za knjigu pesama „Tu“.

Među ponovljenim izdanjima Arhipelaga na Sajmu će biti predstavljeno i novo, dopunjeno izdanje knjige Danila Kiša „Iz prepiske“, koju je priredila Mirjana Miočinović, a sajamske premijeru doživeće romani domaćih autora, Uglješe Šajtinca „Madam Fajrflaj“, Milana St. Protića „Ime joj je Glorija“.

Tu su i romani Nede Bjelanović „Crveni krovovi“, Ratka Dangubića „Srebrni medved“ i Mladena Vurune „Ukleti brod“. Napisan iz perspektive Nagasakija 2024. godine, kratki roman Uglješe Šajtinca „Madam Fajrflaj“ preispituje i ispisuje nekoliko ukrštenih ljudskih sudbina koje su se suočile s jednim od najstrašnijih trenutaka ljudske istorije. Atomskom bombom koja je bačena na japanski grad Nagasaki 9. avgusta 1945. završen je Drugi svetski rat. Posle tog događaja i bombe bačene na Hirošimu svet nije bio isti, jer je iskusio posledice atomske bombe.

Morton Samuilo Smit, junak novog romana Milana St. Protića „Ime joj je Glorija“, profesionalni je američki istoričar i profesor na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Potraga za tajnim jevanđeljem po Marku odvodi Mortona Smita u grotlo Drugog svetskog rata i građanskog rata u Jugoslaviji, a kasnije i u socijalističku Jugoslaviju, gde sreće ljude kakve pre nije znao i svedoči nesvakidašnjim događajima i sudbinama. Roman o ljubavi i potrazi, slobodi i ropstvu, tajni i otkriću.

Roman Nede Bjelanović „Crveni krovovi“ napisan je iz perspektive mlade žene koja je studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu. Vreme dešavanja je 2008. godina. Događaj koji priču otvara je napad na Brankovom mostu. Naoružan nožem, devojku presreće jedan mladić, ali priča ima neočekivan rasplet. Neda Bjelanović je napisala uverljivu, emotivno zadivljujuću, duboko dirljivu, autentičnu priču, priču posvećenu Gradu, detinjstvu u netaknutoj porodici i nezaboravnoj ranoj ljubavi iz detinjstva pre ratova devedesetih.

Čitaocima će na Sajmu knjiga premijerno biti predstavljeni i romani Ljudmile Ulicke „Vesela sahrana“ (u prevodu Nede Nikolić Bobić), Draga Jančara „Na početku sveta“ (u prevodu Ane Ristović) i Burhana Sonmeza: „Kamen i senka“ (u prevodu Ide Jović). „Vesela sahrana“ je novi roman Ljudmile Ulicke, vodeće ruske književnice, jednog od najznačajnijih autora savremene svetske književnosti. To je snažna priča o prijateljstvu koje traje, o uspomenama koje se ne mogu zaboraviti, o emigraciji koja se ne završava, o ljudima koji su izmešteni…

Klupko tajanstvenih događaja u romanu Draga Jančara „Na početku sveta“ počinje jednog proleća, traje tokom leta i okončava se u kovitlacu pozne jeseni. Polazeći od ljubavi, ti događaji se preokreću u zločin i smrt. Drago Jančar, vodeći slovenački romansijer i jedan od vodećih savremenih evropskih pisaca, maestralno pripoveda o svakodnevici u koju prodiru odjeci Drugog svetskog rata, političke stvarnosti druge Jugoslavije i neizvesnosti modernih vremena.

Roman „Kamen i senka“ je velika saga o Turskoj u 20. veku iz pera Burhana Sonmeza, jednog od najvećih savremenih turskih pisaca, predsednika Međunarodnog PEN.

U ediciji 100 slovenskih romana objavljen je roman slovenačke književnice Berte Bojetu „Filio nije kod kuće“, a među sajamskim premijerama Arhipelaga naći će se knjiga priča Veselina Markovića „Crna jedra“, jedna od najvažnijih knjiga priča koja je na srpskom jeziku objavljena u protekloj deceniji.

Romani i priče Arhipelaga koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Sajmu knjiga oličavaju uzbudljivu i raznovrsnu, modernu i klasičnu, provokativnu i kritičku sliku modernog sveta razapetog između istorije i svakodnevice, između drama identiteta i sećanja koja nisu prevaziđena, između gubitničkih ishoda egzistencije i vitalne potrage za smislom života uprkos svim okolnostima. Pred čitaocima će se naći slike uzavrelog sveta u neprestanoj promeni, sveta koji moramo razumeti i sveta koji moramo menjati.

Drama Vide Ognjenović „Nadpop Kojović“ predstavlja dramu ideja koje je zastupao Antun Kojović, oduševljen dobom prosvetiteljstva, Napoleonom i napoleonovskim revolucionarnim zanosom koji je menjao Evropu XIX veka, a sajamski nastup Arhipelaga obeležiće i tri knjige iz oblasti književne kritike i književne hermeneutike.

Knjiga Mihajla Pantića „Albahari“ predstavlja sintezu eseja vodećeg savremenog književnog kritičara o književnosti Davida Albaharija. Opisujući praktično sve Albaharijeve knjige, od njegovih ranih radova do njegovih završnih romana, Pantićeva knjiga svedoči o jednoj neuporedivoj umetničkoj misiji našeg vremena.

Knjiga Jovana Delića „Hodočašća“ uz „Uspravnu zemlju“ je celovita studija o poeziji i poetici Vaska Pope. Stavljajući u osnovi svog kritičkog istraživanja knjigu Popinu knjigu pesama Uspravna zemlja¸koju definiše kao „lirski spev“, i Popinu knjigu autopoetičkih eseja Kalem, Delić pokazuje osnove i vrhove Popinog pesništva, kao i njegove odjeke u novim pesničkim vremenima.

Knjiga Bojane Savović „Sa jarbola Eufrosine“ jedinstvena je istraživačka studija o metafori bolesti u modernim srpskom i evropskom romanu XX i XXI veka. U središtu istraživanja Bojane Savoviće nalaze se romani „Izlet na pučinu Virdžinije Vulf“, „Čarobni breg“ Tomasa Mana, „Mutna i krvava“ Milice Janković, „Proljeća Ivana Galeba“ Vladana Desnice, „Kuga“ AlberaKamija, „Danas je sreda“ Davida Albaharija i „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ Svetislava Basare.

U novoj knjizi aforizama „Bolje prekosutra“ Ratko Dangubić pronicljivo i duhovito preispituje jezik i društvo, mentalitet i medijske i političke manipulacije modernog doba.

U pesničkoj ediciji Element na Sajmu knjiga se premijerno predstavljaju nove knjige pesama jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Tomislava Marinkovića „Šta o nama misle anđeli“ i poznatog makedonskog pesnika Rista Lazarova „Bog u belim patikama“, kao i knjige pesama dvojice savremenih rumunskih pesnika: Lučijana Aleksiua „Snegovi Kilimandžara“ i Georgea Floreskua „Čovek iz piramide“, obe u prevodu Slavomira Gvozdenovića.

Sajamsku premijeru imaće i provokativna istoriografska studija Nikole Moravčevića „Monah Sava Nemanjić kao svetovni diplomata“ o diplomatskim poduhvatima Svetog Save i o istorijskim okolnostima na Balkanu njegovog doba. U istoriografskoj ediciji“ Vreme i priča“ Arhipelag je objavio dve obimne studije.

Jedinstvena knjiga Dragomira Bondžića „Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ govori o nedovoljno istraženoj temi. Ova studija o ruskim emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije postali profesori Beogradskog univerziteta jeste rekonstrukcija jednog dramatičnog vremena punog prevrata i emigranata, rekonstrukcija jedne intelektualne istorije i rekonstrukcija istorije jedne zemlje.

Studija Bojana Dimitrijevića i Ilije Kukobata „Aeroput. Istorija Društva za vazdušni saobraćaj 1927-1948.“ govori o nepoznatoj i zanimljivoj istoriji društva za vazdušni saobraćaj koje je postojalo od 1927. do 1948. godine.

Istorija društva za vazdušni saobraćaj pokazuje se kao neobična istorija jedne zemlje s njenim težnjama i jedne epohe s njenim tehničkim iskušenjima i mogućnostima Svakoga dana na štandu Arhipelaga, u okviru čitavog jednog festivala savremene književnosti, sa čitaocima će se družiti veliki broj domaćih pisaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari