Prvo je bio grafit, u Žarkovu, „Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče!“, pa onda bedževi na studentskom protestu devedesetih – „Slotera Nika za predsednika!“, a zatim i pesma benda Atheist rap kao u naslovu ovog teksta. Studentski protest, čini se, nikad i nije okončan u ovoj zemlji, tačnije, izgleda će uskoro ponovo biti vidljiv, snimanje „Tropske vreline“ sa glavnim junakom Nikom Sloterom, hit serije među tadašnjim tinejdžerima, jedine na engelskom u poplavi latinomaričkih sapunica, završeno je još 1993, a od početaka grupe Atheist rap, tačno je 20 godina. U kakvoj su vezi sve ove činjenice, otkriveno je juče novinarima u Medija centru.


U okviru drugog To Be Punk festivala u Novom Sadu, 5. i 6. juna, u organizaciji Studenskog kulturnog centra iz Novog Sada, biće obeležen 20. rođendan grupe Atheist rap, a gost slavljenika biće Rob Stjuart alijas Nik Sloter, glumac iz popularne serije, koji će sa njima izvesti numeru posvećenu njegovom liku. Rob Stjuart stupio je u vezu sa Atheist rap bendom zahvaljujući Internetu i saznanju da postoji pesma posvećena Niku Sloteru, i izrazio želju da dođe na Festival. Vezu je takođe preko Interneta uspostavio i sa Srđom Popovićem, jednim od od vođa studentskog protesta, koji mu je potom objasnio kako se dogodilo da je u ta vremena uzor ovdašnjoj mladeži mogao da bude privatni detektiv sa konjiskim repom, koji se izležava na plaži i pijucka koktele. Čini se da je Stjuart sve ispravno shvatio jer je u Srbiju došao zajedno sa dvoje komšija, u nameri ne samo da učestvuje na Pank festivalu, već i da snime dokumentarac o Srbiji, tačnije da intervjuišu ljude odavde o njihovim iskustvima tokom devedesteih i ponude američkoj publici i tu stranu priče, koju, istakao je Stjuart, ona svakako nije imala prilike da vidi preko CNN ili CBS. Niz slučajnosti i veza Stujarta i Srbije upotpunilo je i saznanje da je njegov mlađi, usvojeni brat poreklom odavde. Brojne obožavaoce, tinejdžere u doba prikazivanja serije, koji su se pojavili na konferenciji pored predstavnika medija, inetresovalo je međutim zašto Stjurat više ne nosi konjski rep, ima li još uvek šarene havajske košulje, šta je sa glumicom koja je igrala Silviju, a šta sa njegovim partnerom iz serije, Ijanom i, najzad, mogu li, dok mu postavljaju pitanja, da ga oslovljavaju sa Niče. Glumac je bio raspoložen da odgovara na sva pitanja, rekavši da je i sam želeo da bude Nik, ali i da misli da nema ništa zabavnije od sviranja gitare u bendu, što će sebi i publici i priuštiti drugog dana Festivala, kao gost Atheist rap jubileja. On se, kao i drugo dvoje glavnih glumaca iz serije, preselio iz Los Anđelesa u Kanadu, da bi u nejgov sin odrastao u mirnijem okruženju. Tamo je nastavio da se bavi svojim pozivom, ali je i tržište tamo manje, pa zato šira publika nema više uvid u to što on radi. Stujart je izrazio želju da vidi i Žarkovo, a organizatori će mu prirediti i taj „izlet“ kao i odlazak na Adu, u jedan od tamošnjih kafića u stlu onih iz serije.

Drugi To Be Punk festival odigraće se u prostoru adekvatnom ovoj vrsti muzike, industrijskoj hali u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, u kojoj je sada Muzej zaboravljenih umetnosti, koji podržava različite događaje iz kulture. U dva dana nastupa 12 bendova, sedam iz Srbije i pet iz inostranstva, prijatelji grupe Atheist rap, među kojima i Kud Idijoti, Genracija bez budućnosti, Blitzkreig, ali i bendovi iz Niša, Skoplja, Zadra pa čak i Sham 69 iz Velike Britanije. Cena karte za jedan dan je 600, a za oba 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari