„Smrdelo je do Toskane“: Kako je Tajna večera postala Sjajna i zašto je Goran Marković u centru

Čuveni ilustrator Gradimir Smuđa povodom nove aktuelne kreacije, parafraze Da Vinčija i asocijacije na tu sliku iz filma "Majstori, majstori"

Ostavite komentar


  1. Prikazati Kusturicu (najuspešnijeg reditelja svih vremena na ovim prostorima) kao gramzivog sa koferom para je čista malograđanština i bezobrazluk. Pošto je u svetu priznat, ne ide da ga na slici nema. Ali mora se poniziti. On je jedini od prisutnih koji je napravio uspešnu internacionalnu karijeru. Dok je u Francuskoj slavljen, ovde su mu neki samozvani veliki „liberali“ i „levičari“ prebrojavali krvna zrnca, prozivali ga zbog promene konfesije i terali ga „da se vrati odakle je došao“. Čak su mu i film naružili, kao „prikazuje Srbe kao Cigane“.
    Jer metafora boli, pa bolje da ga ponizimo, nego da se suočimo sa sopstvenim zabludama.
    Čovek je od brda napravio čitav gradić u selu iz mašte. Naravio i uzoran filmski festival. Jeste li primetili da filmski festival nije zavidan? Nije. Jer velikim delima ne treba zavideti nego u zor gledati.

  2. Au, ovo je stvarno fenomenalno. Sve ih prepoznajem, simbolički, u istorijskom ambijentu. Svaka čast! I moj omiljeni film „Specijalno vaspitanje“.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.