Sofija Juričan: Nedostaje nam program za decu i mlade, pre svega na RTS 1Iz predstave "Koferče" u Madlenianumu; Foto: Vukica Mikača

Ne gledam previše televiziju, što zbog manjka vremena sto zbog manjka dobre ponude, kaže za Danas TV glumica Sofija Juričan.

Pored Vesti koje gleda na N1 ili Nova S, kaže da ima nekoliko emisija koje prati, kao što su Utisak nedelje, kviz Potera, gostovanja kod Ljubice Gojgić…

„Na RTS2 i RTS3 gledam dokumentarno – igrane emisije, bilo da se radi o nekim istorijskim događajima i ličnostima ili onima koji dolaze iz sveta umetnosti. I naravno serije, uglavnom strane, koje na kraju budu dostupne i na nekim od mnogobrojnih kanala koje danas svi imamo. A njih je stvarno ogroman broj i teško je i odabrati i sve pogledati što vam se učini interesantnim, pa je preporuka sa relevantnih strana ona koja je presudna za šta se opredeliti“, napominje naša sagovornica.

Ipak, kako dodaje, ono što joj se čini da veoma nedostaje u našoj programskoj ponudi, a tu pre svega misli na RTS, jeste edukativno- zabavni program za decu i mlade.

„Mi smo odrastali na brojnim emisijama kohe su o raznim životnim i obrazovnim temama govorile na vrlo zabavan i kreativan način. Jedna od njih je naravno Tobogan. Takođe smo imali brojne ekranizacije koje pokrivaju nasu lektiru i literaturu, što mislim da je veoma važno za očuvanje našeg jezika i stvaralaštva velikih pisaca“, navodi Juričan.

Sem bukvalno nekoliko emisija, prema njenim rečima, nema više prostora za predstavljanje novih bendova, tzv. underground scene i svega onoga što je u trenutku nastajanja i pokušaja opstajanja u današnjem vremenu, kao nekada 3.Kanal, emisije kod Ivon na Studio B.

„Svakako se moramo više okretati i obraćati mladim ljudima i učiniti sve da im i najsuvoparnije teme učinimo zanimljivim i pristupačnim. I da pričamo i onim stvarima koje spadaju u tabu teme ili bude najrazličitije predrasude, ali jezikom i načinom na koji mladi ljudi to očekuju. Samo tako i možemo očekivati neku zdraviju i svetliju budućnost. Moć kakvu ima televizija podrazumeva i još veću odgovornost. To se ne sme izgubiti iz vida, jer ćemo svi zajedno obnevideti“, ocenjuje glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari