Solista "prva harmonika sveta" Srđan Vukašinović 1

Pod dirigentskom palicom jednog od naših najpriznatijih dirigenata, maestra Predraga Goste, u subotu, 20. maja će u novosadskoj Sinagogi, a u ponedeljak, 22. maja u dvorani Kolarčeve zadužbine, nastupiti Novi simfonijski orkestar „Makris“. Oba koncerta počinju u 20 sati.

Ovoga puta publici će biti predstavljen izuzetno zanimljiv program uz srpsko-švajcarskog umetnika Srđana Vukašinovića, dobitnika nagrade „prva harmonika sveta“, kamerni ansambl Novog simfonijskog orkestra „Makris“ – dobitnika nagrade „Orkestar godine“ od časopisa „Muzika klasika“ za 2015. godinu. Nastupiće, kao solisti, i laureati međunarodnih takmičenja: klarinetista Vasa Vučković, kontrabasista Dušan Kostić, hornista Urmin Nes Majstorović, i specijalna gošća Sonja Kalajić, koja će svirati na muzičkoj testeri.

Pored toga što će novosadska publika biti u prilici da čuje svetsku premijeru Koncerta za harmoniku, klarinet, hornu i orkestar „Zerbrechliches Gleichgewicht“ švajcarskog kompozitora Feliksa Baumana, na repertoaru će biti: Bahove „Sinfonia iz Kantate BWV 146“, aranžman za harmoniku, gudače i kontinuo, i Arija iz Orkestarske svite br. 3 za muzičku testeru i gudače; izbor iz ciklusa Vivaldijevih koncerata „Četiri godišnja doba“ u aranžmanu za harmoniku, gudače i kontinuo, zatim „Gran Duo za klarinet, kontrabas i gudače“ Đovanija Botesinija i „Tango Nuevo“ Astora Pjecole.

Zanimljiv detalj je i da je, sada već svetski poznat harmonikaš Srđan Vukašinović, u saradnji sa poznatom fabrikom za izradu harmonika Bugari u Italiji, dizajnirao sopstveni model harmonike – Multituning accordion, na kojoj se mogu izvoditi četvrtonovi – ima 24 tona po oktavi. Ovaj projekat, koji je trajao tri godine, dao mu je osnovu za dalja istraživanja, što je rezultiralo razvojem prve harmonike izrađene od polikarbonaa potom i otvaranjem njegove fabrike za izradu harmonika, Carboneon, u Švajcarskoj. Srđan je intenzivno uključen u tokove savremene klasične muzike i takođe sarađuje sa renomiranim kompozitorima. Postoji dosta klasičnih komada posvećenih njemu, kao što je „Balada za solo harmoniku i gudački orkestar“, napisana 2012. godine.

Još tokom srednje škole Srđan Vukašinović (1983, Srbija) učestvovao je na nekoliko međunarodnih takmičenja za harmoniku i postao laureat u Španiji, Italiji, Nemačkoj i Portugaliji, gde je osvojio prve nagrade. Njegov prvi veliki uspeh bio je 1999. godine, kada je postao svetski šampion na World Trophy Competition za harmoniku u Španiji. Koncert u Sinagogi je u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i Nove beogradske opere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari