Šon PenŠon Pen, foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šon Pen rekao je koji film prezire. Kada mi na društvenim mrežama komentarišemo filmove to je jedno, ali kada Šon Pen za nagrađivani klasik kaže da ne može ni da ga pogleda, onda se očekuje odgovor kritike.

Šon Pen, jedan od najostvarenijih glumaca svoje generacije i dokazani filmski stvaralac, osvojio je dva Oskara od pet nominacija, uz jednu pobedu na Zlatnom globusu od pet nominacija.

Na vrhuncu svoje karijere, malo ko može da ga nadmaši, ali tu je i njegov vrlo kratak fitilj.

Pen je pet puta optužen za napad, davao je kontroverzne komentare o svojim shvatanjima muškosti, izazivao kritike zbog svojih stavova o Foklandskim ostrvima, i redovno iznosi svoja mišljenja o raznim društvenim, ekonomskim, političkim i ekološkim pitanjima.

Kada je verovatno video kako Lijam Neson pronalazi sebe kao akcionog heroja u kasnijim godinama, Pen je odlučio da se pridruži tom trendu tako što je angažovao reditelja filma „Taken“ kako bi najbolje prikazao njegovu mišićavu i često golu figuru u filmu „The Gunman“, koji je takođe i ko-scenarista i producent.

To je bio pravi prikaz sredovečne krize, i film je s pravom bio oštro kritikovan na putu ka neuspehu na bioskopskim blagajnama.

Ovo je isti čovek koji je toliko uživao u svojoj karikaturi u filmu „Team America: World Police“ da je napisao otvoreno pismo Treyu Parkeru i Mattu Stoneu koje je završio sa „iskreno, je*ite se,“ pa nije iznenađujuće otkriti da ima bizarno oštro mišljenje o filmu koji se smatra jednim od najvećih ikada snimljenih u Holivudu, piše Far Out.

Pen izgleda kao osoba koja bi imala nešto da kaže o tome što je film „Prohujalo s vihorom“ dobio obaveštenje za modernu publiku, da nije činjenice da ga toliko mrzi.

Očuvanje filmova nije deo njegovog razmišljanja, a ep Viktora Fleminga iz 1939. godine prema njemu je „odvratna prevara od filma“.

Dalje je obrazložio svoj stav za Los Angeles Times, rekavši da kada je reč o najboljim filmovima iz zlatnog doba industrije, „ponekad osećam da bi trebalo da ih sve spale i počnu iznova.“ Zašto baš „Prohujalo s vihorom“? Nije jasno, jer Pen nije elaborirao dalje od toga da ga nazove „odvratnom prevarom.“

Činjenica da je to jedan od najpopularnijih naslova u istoriji Holivuda barem osigurava da on nije glas popularnog mišljenja, ali mora da postoji nešto u „Prohujalo s vihorom“ što ga izuzetno iritira, čak i ako nije bio raspoložen da objasni tačno šta je to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari