Šon Penov dokumentarac o Zelenskom premijerno prikazan na Berlinaleu 1Foto:UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFF / UPI / Profimedia

Dokumentarac Šona Pena „Superpower“ o ukrajinskom predsdniku Volodimiru Zelenskom, koji je premijerno prikazan u petak na „Berlinaleu“ . nastao je odmah po početku sad već gotovo jednogodišnjeg rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasno uvdeče 24. februara 2022., svega 15-ak sati nakon što je Rusija započela invaziju na njegovu zemlju, pronašao vremena i primio američkog glumca Šona Pena. što se može videti u njegovom filmu „Superpower“, piše Jutarnji list

Sedeći u praznoj sobi bez prozora Zelenski je nagađao o motivima ruskog predsednika Vladimira Putina za invaziju.
„Želi da budemo mrtvi. Mrzi Ukrajinu. Mrzi nas“, rekao je o ruskom predsedniku u središnjoj sceni dokumentarnog filma „Superpower“
Film, koji su režirali Pen i Aaron Kaufman, započinje nekoliko meseci pre invazije, a Pen je nadahnuće za film našao u prelasku kolege glumca Zelenskog s filmskog seta u kabinet predsdnika.

Invazija je potom dramatično povećala značaj filma i pretvorila Pena u strastvenog zagovornika Ukrajine.

Ukrajina se u borbi protiv ruske invazije „bori umesto svih nas“, rekao je Pen publici na premijeri filma.

Producirao ga je kanadsko-američki časopis Vajs, a sniman je izbliza i „iz ruke“, u stilu interaktivnog dokumentarca koji je popularizovala ta medijska organizacija i prikazuje Penove napore da razume Ukrajinu, njenog predsednika i njenu borbu.

Pen i Kaufman u filmu podržavaju američko naoružavanje Ukrajine i time pokazuju da je odluka Zelenskog da ih primi na prvi dan invazije bila vešt potez u ukrajinskom informativnom ratu.

„Ako ne pobedimo danas, tad će Amerikanci voditi ratove za nekoliko godina“, rekao je Zelenski Penu u kasnijem intervjuu, upozorivši da bi poraz Ukrajine imao dalekosežne posledice.

Putinove snage su nakon gotovo godinu dana invazije još uvek u Ukrajini, pojačavaju napade na istoku u sklopu onoga što Moskva naziva „posebnom vojnom operacijom“, u kojoj su smrtno stradale hiljade ljudi, a raseljeni milioni.

Kamera gledaoce na neprijatan način približava smrti i krvoproliću koje su za sobom ostavili ruski vojnici pri povlačenju, a film je iskren kada su u pitanju ograničenja za zviezdu Holivuda usred ratnog stanja, piše Jutarnji list

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari