Sonate Mjaskovskog i Hendla u Gvarnerijusu 1Valentina Lučković i Vanja Crnobrnja; foto Promo

Poslednjeg ponedeljka u 2022. godini, 26. decembra u 20 časova, koncertnu scenu Gvarnerijusa podeliće dvoje sjajnih mladih umetnika, violončelistkinja Valentina Lučković i kontrabasista Vanja Crnobrnja. Uz klavirsku saradnju Dušana Egerića izvešće sonate Mjaskovskog i Hendla, a ulaz je slobodan.

Ovaj koncert deo je jedanaeste sezone ciklusa „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ koji promoviše najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Valentina Lučković muzičko obrazovanje započela je 2010. god. u Muzičkoj školi Niš, u klasi prof. Ljubiše Radisavljevića. U toku školovanja održala je pedeset nastupa i osvojila deset nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2017. prelazi u Školu za muzičke talente u Ćupriji, gde nastavlja školovanje u klasi prof. Nevene Busarac. Oktobra 2018. godine predstavljala je školu na sedmodnevnoj turneji po gradovima Kine, gde je kao član trija zabeležila uspešne nastupe u Šangaju i Nan Đingu. Kao solista, nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i orkestrom Škole za talente (na koncertu u Italiji publici se predstavila „Rokoko varijacijama“ Čajkovskog). Bila je član Kamernog orkestra Fondacije „Dobar glas“ koji je nastupao sa Nemanjom Radulovićem na završnom koncertu Master kampa u Ečkoj. Ove godine je dobila jednokratnu stipendiju akademije u Francuskoj za projekat „Bastille day celebration“, u okviru kog je nastupala na dva koncerta u Lionu i Trikastinu. Pohađala je kurseve renomiranih čelista kao što su Denis Šapovalov, Stefan Popov, Atila Pastor, Aleksej Kiseliov… Trenutno je studentkinja treće godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Đorđevića.

Vanja Crnobrnja (Vršac, 2000) srednjoškolsko obrazovanje završio je u Ćupriji 2019. godine u klasi profesora Dušana Zdravkovića. Pohađao je i završio osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi profesora Zorana Markovića, nakon čega nastavlja svoje usavršavanje i upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Gerića. Pohađao je masterklasove prof. Dragana Lončine, prof. Zorana Markovića, prof. Rick Stotjina. Nastupao je na republičkim takmičenjima i osvajao nagrade 2015, 2017. i 2018. godine. Trenutno se je student prve godine na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Gerića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari