Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu – Motovun film festival počinje danas i do 30. jula u četiri bioskopa na otvorenom prikazaće oko 75 filmskih projekcija, uključujući 27 dugometražnih filmova u glavnom programu, među kojima su i „9:06“ Igora Šterka i „Slovenka“ Damjana Kozolea, „32. decembar“ Saše Hajdukovića iz BiH/RS, „Besa“ Srđana Karanovića, „Flešbek“ Aleksandra Jankovića i „Srpski film“ Srđana Spasojevića iz Srbije, omnibus „Neke druge priče“ grupe rediteljki iz regiona i „Sedamdeset i dva dana“ Danila Šerbedžije iz Hrvatske.

 Prema rečima direktora MFF-a Igora Mirkovića, program je ponovo slagan spajanjem različitosti – od radikalnih umetničkih iskoraka, do filmova koji su rađeni za publiku i dobro raspoloženje.

Ovogodišnja zemlja partner je Slovenija, pa će biti predstavljeni najbolji naslovi slovenačke kinematografije u poslednjih 20 godina u izboru Jurice Pavičića. Takođe, najavljen je i niz kratkih i dokumentarnih filmova, kao i retrospektiva legendarnog slovenačkog reditelja i filmskog snimatelja Karpe Aćimovića Godine, koji i predsedava glavnom žiriju.

Ključna novost 12. MFF-a je i nova nagrada „Bauer“ za najbolji film godine u regionu, a u finale su izabrani „Crnci“ Gorana Devića i Zvonimira Jurića, „Kenjac“ Antonia Nuića iz Hrvatske i srpski animirani film „Technotise – Edit i ja“ Alekse Gajića. Nagrada „50 godina“, koja se svake godine dodeljuje velikanima koji su više od pola veka posvetili radu na filmu, ove godine ide u ruke hrvatskoj kaskaderskoj legendi Ivi Krištofu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari