Ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar u Smederevu na pravi način potvrdio je u utorak uveče svoj ambijentalni karakter. Dve predstave Teatra Pavana iz Amsterdama izvedene su na gradskim trgovima i ulicama, privlačeći pažnju i onih koji inače nisu zainteresovani za elitističke kulturne manifestacije poput pozorišnih festivala. Najpre je u Vinskom gradu, prostoru u samom centru ali kao stvorenom za bajkovitu predstavu, izvedena upravo takva jedna kreacija namenjena najmlađima koji su se zajedno sa roditeljima i još nekim starijim radoznalcima sjatili na ovo mesto.

„Foleti“, priča o trolovima, vilenjecima, vilama i drugim šumskim bićima koja u njoj oživljavaju, odigrala se u minijaturnom parku, na sceni okruženoj drvećem i ogromnim bačvama vina pretvorenim u kućice kao iz bajke. Pod maskama bića koja su igrali, članovi ove trupe uspeli su da pobude dečju radoznalost, a poneke od njih i da uplaše, ali se, kao i u svakoj bajci, sve ne kraju završilo kako treba – dobro je pobedilo zlo. Upravo ovo bila je jedna od najzanimljivijih tema pokrenutih na Okruglom stolu nakon obe izvedene predstave – da li je lažno deci prikazivati pobedu zla nad dobrim, kako je to često u bajkama zapadnog dela sveta ili je zapravo ono što treba činiti, a bliže je istočnom načinu mišljenja, uspostavljanje ravnoteže između dobra i zla kao krajnja poruka nekog dela.

I dok je predstava „Foleti“ bila više u samoj priči, iako preteženo neverbalnoj, dotle su „Boje“, izvedene na ulicama Smedereva u nešto kasnije sate, više ličile na spektakl u kome su, naravno, bitne bile boje, odnosno, živopisni kostimi glumaca, kao i koreografija i spretnost na štulama i muzika koja je sve to pratila. Za ovu predstavu na Okruglom stolu primećeno je i da je apstraktna i metaforična, intimistična i onirična, te kao takva ostavlja publici da – komunicirajući sa njom na neposredan način senzacijama – domisli njenu priču.

Neobična i neformalna trupa

Teatar Pavana, neobična i skoro neformalna trupa, krenula je iz Venecije 1993. godine, a sada joj je sedište u Holandiji. Njen spiritus movens je rediteljka Judit Melif, koja osmišljava koreografije, kostime… Trupa se sastoji od 20 izvođača različitog porekla i po zemljama iz kojih dolaze, ali i po profesijama, odnosno, obrazovanju, a inače rade i u drugim trupa i na drugim projektima izvan Teatra Pavana. Oni su poznavaoci joge i nekih drugih istočnjačkih veština, akrobate, plesači. Rediteljka ih okupi za određeni projekat i onda ga oni na licu mesta stvaraju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari