Spustom niz tobogan Konstrakta započela svoj nastup u Zagrebu 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages - wikipedia - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

„Konstrakta otvorila Leto u MSU – niz tobogan u Zemlju gruva!“, „Konstrakta održala spektakularan nastup“, neki su od naslova iz hrvatskih medija povodom koncerta Ane Đurić Konstrakte pre tri dana u glavnom gradu Hrvatske.

Iako je bilo kišno veče Konstrakta i Zemlja gruva osvojili su publiku i uspešnim nastupom otvorili kulturnu manifestaciju „Leto u MSU“, to jest, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u čijem sastavu se nalazi nekoliko radova u eksterijeru među kojima je i Dvostruki tobogan.

Reč je o interaktivnoj instalaciji – skulpturi nemačkog umetnika Karstena Hulera (Carstena Höllera“ – „Dvostruki tobogan“ koji povezuje sve etaže severnog krila zgrade Muzeja suvremene umjtnosti Načinjen je od inoxa i polikarbonata i najveći je rad u ovoj instituciji kulture.

Uz akademsko zakašnjenje koncerta od 15 minuta, bilo je jasno da se nešto sprema kada su počeli da odjekuju stihovi „Evo sa’će, evo sa’će, evo sa’će, evo sa’će“

Potom je jedinstveni ulazak Konstrakte  na plato ispred MSU u formi spuštanja niz tobogan naišao  na oduševljenje publike, a u nastup je publiku uvela pesmom “Novo, bolje”, s kojom se takmičila na “Pesmi za evroviziju” što je samo nastavilo odobravanje publike, piše muzika. hr

Između pesama Konstrakta je razgovarala s publikom, izrazivši oduševljenje time da spava u muzeju te spomenula da su se s njom niz tobogan spustile banane iz hotelske sobe.

Tema oko koje se vrteo nastup je veštačka inteligencija, te bi povremeno ubacila (ili se samo od sebe ubacilo, koja li je tajna?) projekcije AI Konstrakte i pesama generisane veštačkom inteligencijom, koje su dodale duhovitu notu nastupu.

U tom AI maniru izvedene su i pesme “Evo, obećavam”, “Žvake”, “Đango”, a nakon svake pesme usledio bi glasan pljesak i vrisak publike.

 

Bilo je i pesama koje pretpostavljaju emotivniju izvedbu kakve su “Mama” i “Tuga”.

A niz kojim su Konstrakta i Zemlja gruva oduševili publiku činile su i numere „Jednom je sada”, “Plodni dani”, “Da li bi ti” i “Da bi nam”, “Nisam znala da sam ovo htela” …. Uz sve ovo, kako pišu mediji u Hrvatskoj, odlično su se uklopili i kaveri pesama Dina Dvornika, i to “Afrika”, “Ti si mi u mislima” i “Zašto praviš slona od mene”, koje su izvedene u opuštenom aranžmanu.

Beogradski koncert Konstrakte & Zemlja gruva zakazan je za 19. septembar u Plavoj dvorani Sava centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari