Srbija stvara: Zaštita arheološkog nalazišta u Vinči od štetnog dejstva voda Dunava 1Foto: Vinca culture

U okviru druge faze radova kapitalnog projekta vlade Srbije „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ završeni su radovi na zaštiti arheološkog nalazišta od štetnog dejstva voda Dunava.

Do kraja juna će biti završene trenutne aktivnosti koje obuhvataju popločavanje šetališta i čišćenje kamene obaloutvrde, saopštila je danas platforma Srbija Stvara.

Sređeno priobalje sa pešačko-biciklističkom stazom i sadržajima za individualne i porodične aktivnosti će doprineti da ovaj lokalitet postane atraktivna turistička destinacija. Paralelno sa radovima u zoni obaloutvrde nastaviće se radovi na parteru koji će obuhvatiti nadvišenje terena, izradu pešačkih staza, postavljanje mobilijara.

Po završetku ove faze projekta podići će se stepen zaštite od štetnog dejstva voda Dunava, što je i najvažnije. Od ulaganja u uređenje priobalja veliku dobrobit osetiće stanovnici Vinče, jer se paralelno radi i na izradi koncepta mesne zajednice.

„Tokom prvog ciklusa implementacije kapitanog projekta ‘Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči’ koji je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u prethodne tri prethodne godine implementirao u ime vlade, realizovane su paralelne aktivnosti“, navela je direktorka zavoda Dubravka Đukanović.

Te aktivnosti, objasnila je, „treba da omoguće uspešnu fizičku i pravnu zaštitu lokaliteta, ali i plansku i stratešku zakonsku osnovu za izgradnju ‘kulturne infrastrukture’ kao osnove za prezentaciju vrednosti ovog lokaliteta i njegovu integraciju u održivi ekonomski razvoj lokalne i šire zajednice“.

Prema njenim rečima, na samom lokalitetu vide se prvi rezultati trogodišnjih intenzivnih paralelnih aktivnosti, kao i da je preduslov za sve druge planirane realizacije sanacija klizišta.

„Do sada je izvedna potpora od šipova sa tegom od armirane zemlje na delu lesnog odseka, koja je na tom potezu stabilizovala dalje kretanje zemljišta ka Dunavu, a rekonstrukcija obaloutvrde i uređenje i opremanje prostora između reke i lokaliteta u završnoj su fazi“, objasnila je Đukanović.

Navela je da sledeća faza kapitalnog projekta uključuje radove na izgradnji obaloutvrde do ušća Bolečice u Dunav, kao i uređenje obala Bolečice.

Takođe da je u narednoj fazi najznačajnija investicija ulaganje u infrastrukturne radove, bez kojih novoizgrađeni objekti ne bi funkcionisali, napomenuvši da će stanovnici Vinče osetiti veliku dobrobit od ulaganja u infrastrukturu.

„Planiranom izgradnjom drenažnog kolektora, koji će biti glavni sabirni kolektor fekalne i atmosferske kanalizacije naselja Vinča, kao i izgradnjom Centra za posetioce, arheo-parka uz Bolečicu, Naučno istraživačkog centra i objekta mesne zajednice, koji je inkorporiran u novi vinčanski kompleks, naselje Vinča će dobiti sasvim novi izgled i novu perspektivu razvoja uz pozicioniranje na obrazovnoj, naučnoj i turističkoj mapi Beograda i Srbije“, ukazala je Đukanović.

Ovom fazom radova zaokružuje se trogodišnji ciklus kapitalnog projekta „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ koji je započela vlada Srbije 2021. godine.

Platforma „Srbija stvara“ je pokretač obnove i razvoja lokaliteta Belo brdo u Vinči, a kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u direktnoj saradnji sa kabinetom predsednika vlade Srbije, ministarstvom kulture, gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari