Srbija u projektu European radi digitalizacije kulturnog nasleđa 1Foto: N1

Ustanove kulture Srbije učestvuju u evropskom projektu Evropeana radi digitalizacije i očuvanja kulturnog nasleđa, izjavio je danas pomoćnik ministra kulture i informisanja Dejan Masliković i najavio podršku institucijama kulture na lokalnom nivou za uključenje u Evropeanu.

Maliković je u izjavi novinarima, uoči početka konferencije „Kulturnog nasleđe u dugitalnoj eri“, rekao da u Evropeani za sada najviše učestvuju Narodna biblioteka Srbije i Muzej primenjene umetnosti.

„Voleli bismo da se tu još više pojave ustanove koje čuvaju zavičajne zbirke za kome smatramo da su veoma značajne za definisanje našeg identiteta“, dodao je Maliković.

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici je ocenio da su Srbija i Zapadni Balkan deo Evrope i da zajedno sa zemljama EU dele istoriju i kulturno nasleđe.

Zato je dobro što smo zajedno sa srpskom vladom pokrenuli jednogodišnji program iz kulture sa više od 40 događaja, dodao je Fabrici.

On je najavio da će Srbija uz pomoć EU restaurirati franjevački samostan u Baču i Golubačku tvrđavu.

Upravnica kolekcije Evropeana Ninke Van Šaverbeke je objasnila da je taj program „digitalno lice“ evropskog kulturnog nasleđa.

Drago nam je što kulturno nasleđe zahvaljujući digitalizaciji dajemo na uvid građanima, zaključila je Van Šaverbeke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari