Filmu „Mustang“ turske rediteljke Deniz Gamze Erguven o demonizaciji ženske seksualnosti, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji igrani film na 21. SFF-u. Specijalna nagrada žirija pripala je mađarskom filmu „Šaulov sin“ o strahotama Aušvica, koji je ranije ove godine poneo Gran pri u Kanu, dok je specijalno priznanje otišlo ostvarenju „Chevalier“ grčke rediteljke Atine Rahel Cangari o granicama prijateljstva.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }


Dodelom nagrada završeno je ovogodišnje izdanje Sarajevo film festival, a pored trijumfa filmskih autorki iz Jugoistočne Evrope, kuriozitet je i da nije nagrađen samo jedan najbolji glumac i glumica, već čitavi ansambli. Žiri, kojim je predsedava rumunski autor Kalin Peter Necer, proglasio je najboljim glumice filma „Mustang“, koji govori o odrastanju pet devojčica u Turskoj i trenucima u kojima se, zbog tradicionalnih običaja, njihov dom pretvara u zatvor, dok je ekipa ostvarenja „Chevalier“ koji prati grupu muškaraca, koji, nakon ribolova, zbog kvara ostaju zarobljeni na jahti, gde vreme ubijaju igrajući igru koju su sami izmislili i nazvali Chevalier, dobila nagradu za najbolje glumce.

Članovi žirija, u kojem je između ostalih bila i srpska rediteljka Maja Miloš, pre proglašenja najboljih glumaca, uputili su apel ruskim vlastima da iz pritvora oslobode ukrajinskog reditelja Olega Sentsova, koji je optužen da je kovao terorističku zaveru, kada je protestovao protiv aneksije svog rodnog Krima, zbog čega mu preti kazna od 23 godine u ruskom zatvoru.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je crnogorskom ostvarenju „Biserna obala“, dok su specijalno priznanje podelili BiH film „Kalo“ i turski „Utorak“. Za najbolji dokumentarac proglašen je rumunski „Toto i njegove sestre“. Specijalna nagrada žirija pripala je mađarskom filmu „Titita“, a specijalno priznanje ostvarenju „Flotel Europa“ srpskog reditelja Vladimira Tomića. Nagrada za ljudska prava dodeljena je filmu „Jedan dan u Sarajevu“ Jasmile Žbanić o atentatu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i obeležavanju tog događaja vek kasnije, kroz materijale koji su snimili građani.

Stipendija Fondacije Katrin Kartlidže za 2015. godinu dodeljena je veče pre zatvaranja mladom autoru Ranu Huangu. NJega je odabrao ovogodišnji kustos Fondacije – glumac i reditelj Deni Hjuston, koji je izjavio da „kada je pogledao Ranove filmove, bilo mu je jasno da gleda rad vizionara“.

Da je „Mustang“ najbolji film, ne samo takmičarske selekcije, već i čitavog 21. SFF-a, složila se i publika koja mu je dodelila najvišu ocenu 4.73. „U potrazi za snom“ BiH reditelja Mladena Mitrovića najbolji je dokumentarac po oceni publike (4,84).

Sarajevo film festival, koji je zvanično završen projekcijom filma „Fusi“ reditelja Dagura Karija, oborio je sve dosadašnje rekorde po broju filmova, publike, novinara i gostiju. Tokom devet dana SFF-a prikazano je 259 filmskih ostvarenja iz 57 zemalja sveta, a najveći festival u regionu ugostio je više od 100.000 zaljubljenika u sedmu umetnost i 2.000 akreditovanih novinara i saradnika. Među brojnim filmskim zvezdama koje su proteklih dana posetile Sarajevo bili su i kanadski reditelj Atom Egojan i holivudski glumac Benisio del Toro, kojima su dodeljene i nagrade Počasno Srce Sarajeva.

Nagrada mlade publike za „Pored mene“

Među nagrađenim ostvarenjima na 21. SFF našao se i film iz Srbije „Pored mene“, koji je dobio Nagradu mlade publike. Ostvarenje u režiji Stevana Filipovića, koje je imalo ocenu 4,40, prikazano je u okviru programa Pretpremijere. Priča o jedne noći, koja će pomoći mladim srednjoškolcima da po prvi put otkriju ko su njihovi drugari, koji svakog dana sede pored njih, ali i o sebi samima, već je nagrađena u Puli, gde je osvojila Zlatnu arenu u međunarodnoj selekciji. Reakcije publike u Sarajevu koja je filmsku ekipu pozdravila ovacijama i dugim aplauzom govore da će „Pored mene“ imati bioskopski potencijal i u Srbiji. Beogradska premijera zakazana je za 23. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari