Srdan Golubović: „Nikada nismo pokušavali da napravimo festival odjednom i preko noći“ 1foto Tanja Drobnjak

– Meni je jako drago zbog toga što mi nikada nismo pokušavali da napravimo festival odjednom i preko noći, nego smo ga polako gradili i došli do toga da imamo najveći broj filmova dosada, da imamo najveći broj gostiju dosada , i da, u stvari, nekako skromno i van gtranica Srbije gradimo autoritet i prepoznatljivost – rekao je Srdan Golubović, reditelj i predsednik Saveta Festivala autorskoga filma povodom njegovog 29. izdanja.

On je skrenuo pažnju da će po pravilu uvedenom pre nekoliko godina u sklopu Takmičarskog programa biti predstavljeno 12 filmova, da oni dolaze iz gotovo celog sveta i da su veoma raznolikih žanrova.

“Ovaj program je veoma raznolik i pokriva različite poetike i autorske namere, od izrazito intimnih preko istraživačkih do političko provokativih impulsa autora “istakao je Srdan. On je naveo sve filmove iz Takmičarskog programa – „Crveni kofer, Fidela Dekvote iz Nepala, film „Ekskurzija“ Une Gunjak, koji je, kako je napomenuo jedini film iz regiona, bosanskohercegovačka produkcija sa Srbijom i Hrvatskom, zatim francuski film „Disko igrač“ italijanskog reditelja Đakoma Abrucezera, ruski film „Hir“ Ilje Povolockog, „Doseljenici“ Felipea Gaveza Aberle, čilenski film u produkciji sa nekoliko zemalja Latinske Amerike; film „Kritična zona“ Ali Ahmadzadea potpuno nezavisno ostvarenje iz Irana rađenog kao projekat u potpunoj diskreciji. Navedeni su i nezavisni američki film „Mešanac“ Vuka Lungulova Kloca inače sina našeg poznatog reditelja Darka Lungulova, film „Stepne“ Marine Vrode iz Ukrajine; mađarski film „Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa; „U žutoj čauri“ Fam Tjen Ana, koji je osvojio nagradu za kameru na Kanskom festivalu.

Srdan Golubović je kazao da danas praktično svi iz Takmičarskog programa, i glumci, i producenti žele da dođu u Beograd, žele da dođu na festival.

– Uspeli smo u prethodnim godinama da zainteresujemo ljude i da pokažemo da je Festival autorskog filma mesto gde se na najbolji mogući način gaji i pazi autorski film i vrednuje autorska posebnost i autentičnost. Nema mnogo takvih festivala u Evropi i nema mnogo takvih festivala, koji su u Takmičarskom programu zaista beskopromisni i hrabri, da do kraja isteruju princip vrhunskog autorstva. Zaista smo se trudili da u poslednjih deset godina kroz koncept vrlo snažnog autorskog takmičarskog programa promovišemo pre svega nove glasove autorskog filma, a sa druge strane najautentičnije autore evropskog i svetskog filma – zaključio je Srdan Golubović.

Ovogodišnji 29.  Festival autorskog filma (FAF) održaće se od 24. novembra do 1. decembra. Na  29, FAF- u biće prikazano 82  filma u 13 programskih celina.

Festival će  svečano ovoriti nagrađivani film „Lost Country“ Vladimira Perišića, a svečano će ga zatvoriti ostvarenje „Seljani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari