Srđan Dragojević: Pajkić najnižim ocenama uticao na ishod glasanja 1Foto: Stanislav Milojković

Filmski reditelj Srđan Dragojević obratio se Udruženju filmskih umetnika Srbije tražeći od ove organizacije da reaguje, jer je, kako tvrdi, dramaturg i scenarista Nebojša Pajkić, na konkursu Filmskog centra Srbije, njegovom projektu „Škartovi“ dodelio najniže ocene u svim kategorijama, uključujući i za njegov dosadašnji rad.

„Mislim da stvari moraju biti transparentne. Protiv potuljene i podmukle svinjske diktature može se samo – iskrenošću“, poručio je reditelj Srđan Dragojević na svom profilu na Fejsbuku podelivši dopis koji je uputio predsedništvu UFUS-a i Sudu časti ove organizacije.

„Na prethodnom konkursu Filmskog centra za filmove sa bioskopskim potencijalom, Udruženje filmskih umetnika, čiji sam i ja dugogodišnji član, predložilo je gospodina Nebojšu Pajkića za jednog od članova komisije. U ulozi selektora, gospodin Pajkić je, svojim glasanjem, naneo štetu ugledu ovog Udruženja, ali i sopstvenom, jasno se opredelivši da izađe iz okvira profesionalne etike i objektivnosti“, piše Dragojević.

Dragojević ističe da je Pajkić dodelivši najniže ocene njegovom projektu u svim kategorijama, „uticao na ishod glasanja“.

„Naime, gospodin Pajkić je, glasajući u ‘užem izboru’ za moj projekat ‘Škartovi’ dodelio najniže ocene u svim kategorijama, uključujući i kategorije koje se tiču mog dosadašnjeg dela, uspeha filmova na domaćem i međunarodnom planu, pa i u kategorijama koje se tiču ostvarivosti i značaja projekta. (Napominjem da je reč o završnom delu trilogije sa filmovima ‘Lepa sela lepo gore’ i ‘Rane’ i da sam dva prethodna filma snimio u koprodukcijama šest i sedam evropskih zemalja.) Ovim je gospodin Pajkić svesno uticao na ishod glasanja o čemu će, u krajnjoj instanci odlučivati sud, i svesno učinio, sa etičke, ali i krivične strane, delo koje je nedopustivo filmskom profesionalcu. Njegov lični sud vezan za scenario je njegovo neopozivo pravo, ali je svojim delovanjem i namernim davanjem najnižih ocena u kategorijama koje se lako mogu sagledati i izmeriti, pokazao neobjašnjiv, lični animozitet i nedostatak objektivnosti koji je, po mom mišljenju, za osudu“, naveo je reditelj.

Dragojević je zatražio reakciju Udruženja, te istakao da je, ukoliko ne sankcionišu Nebojšu Pajkiću, njegov ostanak u toj organizaciji nemoguć.

„To što živimo u vreme koje pogoduje poltronima, ćutolozima, klimoglavcima i kukavicama, lukrativnim konformistima i ‘ketmanima’ svih boja i opredeljenja, upravo nalaže da se na ovakve slučajeve ne žmuri, već da se na primere ovakvog, i ljudskog i profesionalnog, beščašća i reaguje i da se zauzme stav“, piše Dragojević.

Reditelj dodaje i da „nema ni najmanju želju da vrši pritisak na cenjene kolege“, ali da je on odlučio da ne ćuti.

„Priznajem da bi sve, osim još jednog ‘zabijanja glave u pesak’, za mene bilo neverovatno iznenađenje. Dugogodišnje ćutanje i ‘politika nezameranja’ nas je i dovelo tu gde smo. Moguće da je baš to, u vremenima beščašća, jedini izbor. No, to moj izbor nije. Uz sve posledice koje, za odbijanje prihvatanja ovakve realnosti, sa radošću prihvatam“, zaključio je Dragojević u svom dopisu.

On se istim povodom sastao sa Upravnim odborom Filmskog centra Srbije.

„Gospođa (Jelena) Trivan me je upitala zašto nisam tražio izuzeće gospodina Pajkića iz odlučivanja. Naravno, ja polazim od pretpostavke da će članovi komisije svoj posao raditi časno i profesionalno. Bio sam jednom u komisiji i podržao projekat reditelja sa kojim nisam razgovarao – to je nebitno kada ste profesionalac i ocenjujete isključivo vrednost nečijeg scenarija i veštinu reditelja“, napisao je takođe na svom Fejsbuk profilu Srđan Dragojević.

Poučen predlogom Jelene Trivan, kako ističe, za konkurs koji je u toku, zvanično je preko advokata tražio izuzeće dramske autorke Biljane Srbljanović.

„Ona je u više navrata, preko tabloida – bez ikakvog povoda, o meni iznosila najstrašnije uvrede i diskvalifikacije na koje, shodno mom pogledu na svet i domaćem vaspitanju, nikada nisam odgovorio. Ali sam, zvanično, izrazio sumnju da takva osoba ne može o mojim scenarijima da sudi profesionalno, bez ‘upliva’, meni teško objašnjivog, ličnog animoziteta“, navodi Dragojević.

Ipak, kako kaže, ovaj zahtev za izuzećem je odbijen.

„Štaviše, jedan član komisije mi se obratio, izjavljujući da je Filmski centar ovu dilemu izneo pred ostale članove komisije, stavljajući ih u neprijatan položaj, umesto da o tome odlučuje pravna služba FCS-a. Stoga verujem da je u pitanju ponovno stvaranje atmosfere linča prema meni i mom radu, o čemu sam jednostavno prinuđen da obavestim javnost“, zaključuje Srđan Dragojević.

Bez novca i za Šijana, nastavak „Munja“…

Na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije, čiji su rezultati objavljeni u avgustu, u kategoriji sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom, izabrano je tri projekta. To su: „Lude godine“, nastavak popularnog serijala „Žikina dinastija“ sada iz pera Milene Marković, ćerke originalnog scenariste franšize Jovana Markovića, zatim komedija „Brod budućnosti“ o kruzeru koji prevozi besposlene penzionere i nuklerani otpad, te muzički film „Plavi safir“ baziran na zameni ličnosti i dvostrukog identiteta. Među 17 naslova koji sredstva nisu dobili, našli su se „Škartovi“ Srđana Dragojevića, ali i njegov projekat „Bilo jednom na istoku“, zatim nastavak popularne komedije „Munje“ po scenariju Srđana Anđelića a u režiji Nikole Đurička, kao i nova komedija Slobodana Šijana „Šećer“.

Spremni da idu do Strazbura

„Filmski centar odbacio je našu žalbu, kao i Ministarstvo kulture, odbivši da nam predoče tabelu sa glasanjem. Naša sledeća instanca je Poverenik za informacije i zahtev da se ovo glasanje predoči javnosti, pa zatim – sud, gde će ovaj dokument morati da se dostavi i gde će se pojaviti i – svedoci. Spremni smo da sa ovim idemo do Strazbura ako treba. Jednom se mora reći – Dosta. Nema smisla!“, istakao je Srđan Dragojević u jednoj od svojih objava na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari