Srednjoškolac iz Kučeva, Lazar Čikarević, dobitnik specijalnog priznanja 12. Internacionalnog festivala vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu 1Foto: Živojin Marković

Često pominjem upoređujući Vlahe sa drugim narodima na ovim prostorima da je ono što odlikuje Vlahe u svakom njihovom damaru sloboda.

Ta sloboda je meni kao muzičaru jako važna jer se preslikava u svemu onome što oni pevaju tako da su te melodije skokovite, raširene, bogate i ukrasima i svim ostalim. Uvek kažem, svaki vlaški pevač je artista, svaki je umetnik za razliku od drugih krajeva koji poznaju to pevanje, čak i Srbi sa ovih prostora onako su dosta skromni, i oni pevaju i uživaju, to su lirske pesme, ali tu vrstu razuđenosti melodijske nema nijedna druga muzika nego samo vlaška – zapisao je pored ostalog u svojoj knjizi “Vlasi: Tradicionalna narodna muzika – Muzika Vlahilor djin lumje” etnomuzikolog i kompozitor prof.dr  Dimitrije  Golemović. A deo bogatstva  vlaške tradicionalne muzike,  njena samosvojnost, melodija, zvučna obojenost, način izvođenja i interpretacija mogli su da se vide na 12. Internacionalnom festivalu vlaške muzike “Gergina” održanom u Negotinu.

Prve, takmičarske večeri čuli su se zvuci  saksofona, violine, trube, harmonike, frule i sjajni mladi glasovi takmičara iz istočne Srbije. Žiri u kome su osim Dimitrija Golemovića bile i Marija Vitas i Maja Stojanović odlučio je da nagrada za najboljeg instrumentalnog solistu ode u ruke frulašice Anike Nikić, osnovke iz Niša. Negotinska gimnazijalka Milena Marković, najbolji je vokalni solista, a Lazar Čikarević iz Kučeva, takođe srednjoškolac, dobitnik je specijalne plakete „Božidar Janucić“. Opšta je ocena da su mladi takmičari, bilo ih je 17, na najbolji način promovisali vlašku izvornu muziku koja, očigledno, neće nestati sa starijim generacijama, već će nastaviti da traje.

– Zadovoljstvo mi je što se svake godine sve više mladih prijavljuje za učešće na takmičarskoj večeri. Nama je cilj da mladi ljudi zavole vlašku muziku i da je interpretiraju podjedanko dobro kao i njihove starije kolege, jer će jednog dana oni biti zvezde revijalne večeri festivala – kazao je za Danas predsednik Udruzenja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha, prim. dr Siniša Čelojević, inače organizator tradicionalnog festivala.

Druge festivalske večeri nastupila su najpoznatija imena vlaške muzike, kao i Vlahinje iz Amerike i Bugarske,  uz orkestar Slobodana Pecića. Živa Dinulović, živa legenda vlaške muzike, kome je inače bio posvećen ovogodišnji festival, imao je svoj mini koncert. Festivalskoj publici predstavljena je knjiga “Živojin Živa Dinulović”  Nenada Kamidžorca i CD sa nastupima Dinulovića na Festivalu „Gergina“.

Bogatstvo vlaške muzike biće vidljivije i dostupnije i onima koji ne govore ovim jezikom zahvaljujući knjizi sa odabranih 50 izvornih vlaških pesama“Kîntjećilji Vlahilor-Vlaške pesme-Vlach songs“ Marije Vitas i CD  sa odabranim numerama “ Vlaška muzička magija-Magija djin muzika Vlahilor- The Magic  of Vlach music“. Autorka kaže da je u ovoj zbirci pesama naglasak na lepoti vlaških stihova 50 narodnih pesama, a kao posebno važno ističe da je ovo knjiga na tri jezika: vlaškom, srpskom i engleskom.

-Pored same poezije, knjigu prati muzički kompakt disk i tekst koji je na tri jezika, osvrt na prezentovanu muziku. Kada jedno takvo izdanje dospe u ruke nekog stranca, sva ta građa i muzička i tekstualna postaje dostupna svima – rekla je promociji ovih izdanja autorka Marija Vitas.

12. Festival vlaške muzike „Gergina“ održan je uz strogo poštovanje propisanih epidemioloških mera, a završen je dodelom priznanja. Podpredsednik SEMUS-a Rade Jorović  dodelio je Udruženju  „Gergina“   plaketu Zlatna ptica za izuzetan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Vlaha. Godišnje nagrade uručene su Dragiši Pređeskoviću, Žiia Cvetkoviću i Vlastimiru Žurkiću, posthumno Ljubodragu Raduloviću trubaču iz Urovice, a nagradu za životno delo dobio je Duško Oprić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari