Srednjovekovni stećci koji su bili izmešteni kod kontejnera vraćeni na svoje mesto 1Foto: Dejan Božić

Srednjovekovni stećci iz Krupnja, koji su izmešteni i stavljeni pored kontejnera da bi poslužili kao prepreka za automobile o čemu je Danas nedavno pisao, vraćeni su u park ispred Doma kulture gde su godinama ranije bili izloženi.

O tome nas je obavestio Dejan Božić koji je redakciji Danasa  javio i o izmeštanju stećaka, podsetivši tada da je Krupanj jedna od retkih lokacija u Srbiji poznat po ovim neobičnim srednjovekovnim spomenicima proglašenih Svetskom baštinom UNSESCO -a.

– U samom Krupnju su tri stećka i to u parku ispred biblioteke „Politika“ (ranije Dom kulture), a jedan stećak koji je takođe pronađen u Krupnju, nalazi se sa leve strane kod ulaza u Etnografski muzej u Beogradu – skrenuo je pažnju Božić, koji živi u Šapcu ali je rođen u Krupnju i letnje mesece provodi sa porodicom u ovom kraju.

On smatra da je vandalski čin premeštanja stećaka, delo lokalnih SNS vlasti, a da ironija bude veća predsednik opštine opštine Krupanj Mladen Stefanović je master istorije.

– Uopšte mi nije jasno kako je mogao da dozvoli, da se stećci stave pored kontejnera za đubre i da služe tome da zaštite prolaz za bazen od automobila – rekao je u petak Dejan Božić za Danas.

Srednjovekovni stećci koji su bili izmešteni kod kontejnera vraćeni na svoje mesto 2
Foto: Dejan Božić

Prema njegovim rečima sva tri stećka su juče vraćena na svoje staro mesto, a kako su tamnošnje vlasti dopustile da oni budu premešteni do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da saznamo budući da se ni predsednik, ni zamenik opštine Krupanj ne odazivaju na pozive.

Lokaliteti stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, proglašeni su Svetskom baštinom UNESCO- na sednici komiteta UNESCO-a 15. jula 2016. godine u Itsanbulu u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari