Srednjovekovni stećci premešteni kod kontejnera da bi se napravila prepreka za automobile 1Foto : dejan Božić

– Tri srednjovekovna stećka u Krupnju, koji su godinama stajali u tamnošnjem parku ispred bibliotke, premešteni su pored kontejnera za smeće– kaže za Danas Dejan Božić.

On, podseća ja je Krupanj poznat po srednjovekovnim stećcima i da se jedan od njih nalazi i sa leve strane od ulaza u Etnografski muzej u Beogradu.

– Krupanj je jedno od retkih lokacija u Srbiji koji je poznat po srednjevekovnim stećcima (svetska baština UNESCO-a). U samom Krupnju su bila izložena tri stećka i to u parku ispred biblioteke „Politika“ (ranije Dom kulture), a jedan stećak koji je takođe pronađen u Krupnju, nalazi se sa leve strane kod ulaza u Etnografski muzej u Beogradu. Pre izvesnog vremena sva tri stećka su izmeštena, sa mesta gde su se godinama nalazili i preneti su iza pomenutog Doma kulture, pored kontenjera za smeće. Razlog je da bi se napravila prepreka za prolaz automobilima – objašnjava Dejan Božić koji živi u Šapcu ali je rodom iz Krupnja i svake godine tokom leta tu provodi po najmanje dva meseca.

Prema njegovim rečima „ovaj vandalski čin je u režiji lokalnih SNS vlasti“.
– Napomena – predsednik opštine Krupanj Mladen Stefanović je master istoričar – dodaje Dejan Božić.
On kaže da je sve primetio kada se pre neko veče šetao.

– Vidim nema stećaka, koji su tu bili dugi niz godina . Pitao sam prijatelja „Gde su?“ i on mi je pokazao gde su sada locirani. Ja nisam istoričar, ali je smejurija da je to po obrazovanju predsednik opštine, inače, mlad čovek. Zbog toga mi uopšte nije jasno kako je to mogao da dozvoli, da se stećci stave pored kontejnera za đubre i da služe tome da zaštite prolaz za bazen od automobila – ističe Dejan Božić.

Njemu je žao što se u Krupnju koji, kako kaže, ima i fantastičnu prirodu sve manje vodi računa o odlaganju smeća koga ovde ima sve više.

– Krupanj je nekada bila jedna od najlepših varoši u Srbiji, i nedavno je bio u izboru 15 najlepših gradića u Srbiji – ističe Dejan Božić –

Podsetimo stećci su stavljeni na UNESCO- ovu liniju i to jedini projekat koji je uspeo da se napravi zajednički sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Srbijom, i da bude stavljen na istu listu.

Nekadašnji Dom kulture u Krupnju, ispred koga su stajali stećci rađen je prema planovima Ivana Atnitća koji je pravio i Muzej savremene umetnosti MSUB.

Do zaključenja ovog broja  Danasa nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Mladenom Stefanovićem predsednikom Skupštine opštine Krupanj, kao ni sa njegovim zamenikom Dejanom Stefanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari