Na verski praznik Sretenje, 1804. podignut je Prvi srpski ustanak, a 31 godinu kasnije, donet je i Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije koji je obuhvatio tekovine Buržoaske revolucije i modernog doba. Tim povodom, Arhiv Srbije prvi put će javnosti izložiti originalne primerke šest ustava koji su doneti u periodu od 1835. do 1903. Osim ustava, na četiri izložbe koje će biti postavljene u Kraljevu, Valjevu, Nišu i Novom Sadu, biće prikazana i odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije, srpske insignacije, kao i pukovske zastave.


– Sretenje je nacionalni praznik od vojne i ustavnopravne važnosti, to je datum kada je podignut ustanak i donet prvi srpski ustav, najznačajniji za jednu demokratsku državu. Originalni ustavi su kulturni, istorijski stubovi jedne zemlje i zato se veoma retko ili nikada, iznose u javnost – rekao je Dejan Ristić, član organizacionog odbora Vlade Republike Srbije za obeležavanje Dana državnosti, na konferenciji za novinare.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je tom prilikom da su arhivi jedne zemlje najvažnije i najčuvanije ustanove.

– U želji da podrži novi koncept obeležavanja nacionalnog praznika Sretenje, Dana državnosti, Arhiv Srbije spreman je da ustave koji simbolizuju državnost i svedoče o modernoj srpskoj državnosti, iznese iz svog depoa, predstavi ih javnosti i omogući svima da ih vide. To radimo u želji da podržimo novi pristup Vlade Srbije obeležavanju Dana državnosti, a to je kultura, nauka, prosveta u tradiciji srpskog naroda i srpske države – rekao je Perišić.

Ana Stolić, direktor Muzeja istorije Srbije istakla je da će izložba insignacija uvrstiti i krunu kralja Petra Prvog, skiptar i kopču za ogrtač.

– Podržavamo novi pristup obeležavanja ovog dana koji podrazumeva čuvanje istorije. Svesni smo vrednosti koju ove izložbe imaju kao i njihovog simboličkog značaja – rekla je Stolić.

Miroslav Knežević iz Vojnog muzeja rekao je da je Sretenje osim Dana državnosti i verskog praznika, takođe i Dan vojske zbog čega će u Nišu biti predstavljeni simboli novouspostavljene države Srbije.

Izložbe u četiri grada

Kako je u Arhivu Srbije najavljeno, izložba „Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije“ biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu 14. februara. Izložbu „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“ zainteresovani će moći da pogledaju takođe od 14. februara u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, dok će narednog dana u Valjevu biti otvorena izložba „Srpske vladarske insignacije“, a u Nišu „Srpske zastave iz perioda Prvog svetskog rata“. Sve izložbe biće otvorene do 22. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari