Srpska kinematografija na Berlinalu 1

Novi film Kristija Pujua „Malmkrog“, koji je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i uz učešće domaćih autora, otvorio je novi takmičarski program Susreti (Encounters) Berlinskog festivala.

Film slavnog rumunskog autora zasnovan je na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, a selekcija u kojoj se našao predstavlja platformu za nove poglede u kinematografiji.

U ovoj koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH, učestvuje beogradska filmska kuća Sense Production koju vodi trio mladih producenata: Milan Stojanović, Maja Popović i Marija Stojanović.

Na ovom naslovu radili su domaći dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, kompjuterske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera “Tebe poem“ Stevana Stojanovića Mokranjca.

Pored toga, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere, uz korišćenje filmske opreme iz jednog od domaćih filmskih rentala.

Na programu Berlinala u selekciji Panorama prikazan je i film „Otac“ Srdana Golubovića.

Reditelju je ovo treći put da učestvuje u programu prestižnog festivala, gde su dosad prikazani njegovi filmovi „Klopka“ 2007. i „Krugovi“ 2013. godine, a za „Krugove“ je ovenčan i nagradom ekumenskog žirija. Film koji će krajem meseca otvoriti 48. Fest u Beogradu govori o ocu koji pešači od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzeli decu.

Osim ovog filma, srpsku kinematografiju u Berlinu predstavljaće i reditelj Ognjen Glavonić kao član žirija. Autor filmova „Teret“ i „Dubina dva“ odlučivaće o najboljem debitantskom ostvarenju. Za nagradu se ove godine takmiči 21 rediteljski prvenac u pet selekcija (Forum, Susreti, Panorama, Generacija i Perspektive Deutsches Kino).

Jubilarno 70. izdanje počelo je svetskom premijerom filma „Moja godina sa Selindžerom“, koji će se uskoro naći i pred srpskom publikom. Romantična drama nagrađivanog kanadskog reditelja i scenariste Filipa Falardoa, sa holivudskom zvezdom Sigorni Viver u glavnoj ulozi, nastala je na osnovu istoimenog autobiografskog romana autorke DŽoane Smit Rakof i govori o mladoj spisateljici tokom njenog rada u najprestižnijoj njujorškoj književnoj agenciji koja je, između ostalog, zastupala slavnog američkog pisca DŽeroma Dejvida Selindžera.

Tokom ovogodišnjeg Berlinala u 13 programa biće prikazano oko 340 filmskih ostvarenja, od kojih je 18 u trci za Zlatnog medveda. Do 1. marta brojni filmski stvaraoci prošetaće crvenim tepihom, a među njima i Hilari Klinton, koja predstavlja dokumentarni film koji govori o njenom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari