Srpska kompozitorka komponuje za američke TV serije 1

Samo dve godine po završetku studija na čuvenom Berkli koledžu, gde je diplomirala komponovanje muzike za film i TV, mlada srpska kompozitorka Matea Prljević krupnim koracima krči svoj put u filmskoj i TV industriji Holivuda svojim izvanrednim radovima u nekim od najpopularnijih TV serija za HBO i CBS.

Matea Prljević je višegodišnja saradnica kompozitora DŽefa Rusoa, čiji studio potpisuje muziku, zvuk ili oba za neke od dobro nam poznatih filmova i TV serija. Svoj najveći profesionalni uspeh u dosadašnjoj karijeri ostvarila kao član tima za editovanje zvuka i muzike u drugoj sezoni TV serije „Fargo“ koja je ove godine osvojila najprestižniju nagradu u svetu TV filmova i serija – Emi upravo u ovoj kategoriji. Nagrada Emi u TV industriji ekvivalent je Oskaru u filmskoj industriji.

Pre odlaska na Berkli koledž Matea je završila srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu (odsek za produkciju zvuka i klasičnu gitaru). Po završetku studija, zahvaljujući jakoj povezanosti Berkli alumnista, Matea odlazi u Los Anđeles, centar filmske i TV industrije, grad u kojem nastavlja da uči i gradi karijeru kao kompozitor za film i TV. Kao ključni saradnik DŽefa Rusoa, Matea je radila na velikom broju TV filmova i serija među kojima su veliki HBO hit „The Night Of“ u režiji Stivena Zailiana (dobitnik Oskara za scenario za film „Šindlerova lista“), izuzetno popularna CBS TV serija „Bull“ i obe sezone TV serije „Fargo“. Iako je imala prilike da radi na projektima u koje su uključena velika imena industrije, Matea ističe da joj je od upoznavanja zvezda velikih ekrana i druženja sa njima mnogo značajnije povezivanje sa svojom generacijom jer smatra da je to ključ trajnosti u svakom, pa i ovom poslu.

Matea Prljević i Multikultivator iskoristili su njen boravak u Beogradu i organizovali predavanje na temu „Komponovanje za vizuelne medije“ koje je održano 28. decembra u svečanoj sali Mateine srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Predavanje je organizovano u okviru Multiverziteta – platforme za neformalno muzičko obrazovanje Multikultivatora koji, osim što već više od 10 godina u Beograd i Srbiju dovodi renomirane predavače i stručnjake u oblasti muzičkog obrazovanja, uporno i strpljivo stvara mrežu mladih, talentovanih muzičara iz Srbije koji se stručno usavršavaju u svetu a svoja iskustva nesebično dele sa svojim mlađim kolegama u Srbiji.

Predavanju Matee Prljević prisustvovalo je više od 60 posetilaca, uglavnom učenika škole „Kosta Manojlović“, studenata FDU, FMU i Visoke škole elektrotehnike i računarstva, a pored muzičara, muzičkih producenata, snimatelja i kompozitora predavanju su prisustvovala i dvojica mladih filmskih reditelja. U publici se našao i Vladimir Tubić, Matein kolega sa Berklija koji je po završetku koledža odlučio da se vrati u Srbiju i odavde uspešno već više od dve godine radi za Holivud. NJegov poslednji takav angažman je orkestracija muzike za film „Hacksaw Ridge“ (2016) Mela Gibsona.

Tokom više od dva sata predavanja Matea je predstavila sve mogućnosti profesionalnog angažmana jednog muzičara/kompozitora u svetu vizuelnih medija i predstavila mehanizme dobijanja posla i opstanka u industriji. Naročit akcenat stavila je na povezivanje sa profesionalcima unutar svoje generacije i činjenicu da je umrežavanje najznačajniji aspekt profesionalnog angažmana i ključ razvoja i opstanka u poslu. Pred kraj predavanja Matea je prikazala i nekoliko primera iz projekata na kojima trenutno radi. Od većih projekata na kojima je trenutno angažovana Matea kao najznačajnije ističe film „Three Christs“ u režiji Jona Aventa sa Ričardom Girom u glavnoj ulozi, treću sezonu serije „Fargo“ i TV seriju „Legion“ čiji je pilot u završnoj fazi.

Multiverzitet

„Multiverzitet je dinamična i mobilna platforma, koju razvijamo uz veliku podršku Berkli koledža, sa ciljem da u Srbiju i region donesemo vrhunsko znanje i iskustvo profesionalaca u oblasti muzike i edukacije u muzici iz preko 20 zemalja sa pet kontinenata. Želimo da identifikujemo najtalentovanije i najvrednije među vama i da aktivno učestvujemo u stvaranju jedne nove generacije muzičara čiji će uspeh i kvalitet biti relevantni u internacionalnim okvirima, da vaše pojedinačne uspehe povežemo i od vas napravimo kulturne ambasadore Srbije u svetu“, kazao je Vladimir Đorđević, osnivač i programski direktor Multikultivatora. On je istakao i da je tokom proteklih šest godina Multikultivator u saradnji sa brojnim koledžima i univerzitetima iz sveta obezbedio stipendije za studije i druge edukativne programe u vrednosti od preko dva i po miliona dolara i pomogao mnogim mladim talentovanim muzičarima da ostvare svoje snove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari