Srpski filmovi za strance 1

Projekcijom filma „Tilva Roš“ reditelja Nikole Ležaića sledeće nedelje u Kulturnom centru Grad biće otvoren ciklus „Srpski filmovi za strance“ (Serbian Films For Foreigners).

Uzbudljivi, intimni, bučni, duhoviti, dramatični i u stalnom preispitivanju sveta oko sebe, srpski filmovi novije produkcije predstaviće se ovog proleća u Kulturnom centru GRAD na jedan posve novi način. Uz prevod na engleski jezik, praćeni razgovorom sa autorskom ekipom, takođe na engleskom jeziku, četiri odabrana filma započeće priču zvanu „Serbian Films for Foreigners“ (Srpski filmovi za strance).

Cilj ovog programa, koji organizuju Ključaonica i Kulturni centar GRAD, jeste da domaću filmsku produkciju približi sve brojnijoj populaciji stranaca koji žive i rade u Beogradu ili pak na svom putovanju otkrivaju srpsku prestonicu i njenu kulturnu ponudu. S obzirom na to da se srpski filmovi retko prikazuju u bioskopima uz prevod na engleski ili neki drugi strani jezik, ciklus „Serbian Films for Foreigners“ pokušaće da približi ove filmske priče svima koji su zainteresovani da isprate ono što se proteklih godina dešavalo u domaćoj produkciji. Svaku filmsku projekciju pratiće razgovor na engleskom jeziku sa autorima i autorkama odabranih filmova, tokom kojih će prisutni moći da se uključe u diskusiju i sa ostalima podele svoje utiske, razmišljanja i osećanja koja su u njima probudili filmovi.

Osim toga, vrata SFFF-a otvorena su i za sve domaće filmofile koji još jednom žele da se podsete nekih od najzanimljivijih novijih srpskih igranih i dokumentarnih filmova, kao i da učestvuju u raspravi na engleskom jeziku, razmenjujući svoje doživljaje filma sa ljubiteljima sedme umetnosti iz celog sveta.

Ciklus će 4. aprila u 20 časova otvoriti projekcija filma „Tilva Roš“ reditelja Nikole Ležaića, iskrena, neposredna i emotivna priča o maturantima iz Bora i njihovom poslednjem letu pre ulaska u svet odraslih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari