oskarFoto: Shutterstock/LanKS

Filmski centar Srbije uputio je poziv domaćim filmskim producentima da prijave film za izbor na srpskog kandidata za Oskara i izneo sve propozicije.

U pozivu stoji da je rok za prijavu kandidata do 30. avgusta, da je u pitanju igrani, dokumentarni ili animirani film preko 40 minuta trajanja koji bi bio kandidovan za Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film.

Sve to moguće je na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademije za filmu nauku i umetnost.

Ono što je neophodno za prijavu filma za srpskog kandidata za Oskara i što treba dostaviti FCS-u:

  • izјava da film u potpunosti ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane SPECIЈALNIM PRAVILIMA AMERIČKE AKADEMIЈE ZA 96. NAGRADU I UPUTSTVOM O IZBORU SRPSKOG KANDIDATA ZA NAGRADU ,,OSCAR“ AMERIČKE AKADEMIJE ZA FILMSKU UMETNOSTI I NAUKU;
  • kompletan popis imena članova autorske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mestu stalnog prebivališta;
  • kratki sinopsis filma na srpskom јeziku;
  • biografiјa, filmografiјa i fotografiјa reditelja;
  • tri do pet reprezentativnih fotografiјa filma;
  • bioskopski plakat filma;
  • originalni članci iz novina i magazina koјima se reklamiralo prvo јavno prikazivanje filma u komerciјalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu;
  • kontakt-podatke producenta.

Napominje se i da je producent dužan da u okviru aplikacionog paketa dostavi odgovaraјuću kopiјu priјavljenog filma, kako bi Selekciona komisija pogledala sve prijavljene filmove. Kopija filma se dostavlja naknadno u dogovoru sa Selekcionom komisijom.

Kompletna dokumentacija se podnosi zaključno sa 30. avgustom 2024. godine putem elektronske pošte na adresu: [email protected], sa naznakom: Prijava za izbor srpskog kandidata za nagradu „Oskar“.

Kompletna pravila za prijavu mogu se videti OVDE.

Da podsetimo, prošlogodišnji srpski kandidat za Oskara bio je film „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, koji nije ušao u uži izbor.

On je izabran ispred ostvarenja „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, „Lost Country“ Vladimira Perišića, „Da li ste videli ovu ženu“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića, „Oluja“ Miloša Radunovića, „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića i „Indigo kristal“ Luke Mihailovića.

To je dovelo do brojnih kontroverzi i komentara na račun izbora baš tog kandidata, jer se pretpostavljalo da bi drugi filmovi postigli bolji uspeh od izabranog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari