Srpski kandidat za Oskara „Kralj Petar I“

Ostavite komentar


  1. Ni manje, ni vise!
    Znamo i da je filmska industrija propala, te da Oskar viuse niko ne gleda, ali kolicina megalomanije u Srbiji je stvarno klinicka…

    1. Mogli su u paketu da pošalju “Ravnu Goru” Radoša Bajića i “Nemanjiće” pa da komiraju u potpunosti publiku od dosade. Bolje da se ne brukaju sa ovim filmom, puna je Istočna Evropa romatizovanih kvazi istorijskih loše produciranih i režiranih filmova čija je namena pumpanje nacionalizma, i ovaj je samo još jedan u nizu. Što je najgore verovatno i imamo mnogo boljih filmova ili bi imali film kao što je “Mezimica”, ali vlast nema propagandnu korist od toga, kao na primer ni od serije “Gorki plodovi” koja se reprizirala možda samo jednom na RTSu. Ali zato Popadići, Golubovići, Gavrilovići, Rakovići idu na još malo na polugodišnjem nivou. Kada bi se plaćale i otplaćivale glumcima sve plate od repriza RTS ne bi puštao ni jednu seriju.

      Sa ovakvom filmskom scenom gde finansije dobijaju režiseri koji bukvalno prodaju razum i obraz Partiji da bi ispunili svoj hir neće se osvojiti ni Zlatna Malina za te filmove.

  2. Da nisu Marijan Rističević i Marko Atlagić u tom stručnom odboru „Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije“. Ima smisla, to su ljudi od ukusa i stila.

  3. Kandidat za nagradu „Oskar Poćorek“?

    Možda su se glasači ovog filma setili jedne stare pesme iz Prvog Svetskog rata:
    „Čika-Pera jaše konja bela,
    A za njime Amerika cela.“
    pa su se ponadali da će i američka Akademija filmskih umetnosti i nauka isto tako da se postroji iza ovogodišnjeg srpskog kandidata..

    Šalu na stranu, domaća proizvodnja filmova je već godinama slava, i na nivou onoga što se nekad zvalo tv-drama. Uostalom, i film Gorana Markovića je rađen za televiziju, a bez problema je ušao i u ovogodišnji vrh filmova predviđenih za veliko platno. U takvoj situaciji pametnije je odustati od kandidature bilo čega. Ali je, naravno i očekivano, kandidovan dotirani film državnog ljubimca.

    Tako će sver dobiti priliku da upozna i jednog od junaka srpske istorije, kralja koji je čitavih 11 godina bio na čelu jedne parlamentarne monarhije, a nijednom nije izveo državni udar. Sve u skladu s kriterijumom za dodelu ordena u Domanovićevoj „Stradiji“. Verovatno bi i Stradija na sličan način izabrala svog filmskog kandidata za Oskara.

  4. Pozz iz Makedonije dalke iz ex yu zemje ne lupetajte molim vas sa duzno postovnje ali ne lupetajte..prvo Srpka kinemtogrfja nije slaba i nije propala…prvo ima dosta kvantitet i produzva ex yu kinmatogafje koja je bila jedna od cenenih u evropi i za malu zemju je mogo razvijena a moze se reci da ima dosta kvalitet. a pomenute filmove su sve bile kvalitete… a izabrni Kraj petar prvog u reziji sina jedog od nabojih Srpski i yu glumaca Lazar Ristovski.je odlican ne lupetajte.. i dobio je i dobre kritike . u nedavnoj knjizi koi je izdao filmski centar srbije na engeskom jeziku the best srbian films of 21 centary od ste troje mladih kriticara Dzorde Baic , Ivan Vasilevic i Zoran Jankovic film je odicno ocenjen i ima mogo dobra i pozitiva kritika i kraterise se kako epsko delo kako film ne kako serija kako film ga anliziraju.kupite knjigu u knzarama pa procitajte nasko ce da iskoci i na srskop ko ne razume engeski a ko rzume neka procita….toliko i ne lupetajte kadidat je odlicno odbran..a i ziri je bio u odlicnm sastvu bas prave ljude za ocenivanje…a to megu drugima su bili Radosav zelnovic Ivan Bekarev, Zlata Numanagic , Vojkan Borisavevic Dejan Zecevic i dr…sve imena od ugleda i strucnosti…Pozzz

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.