Dušan Kovačević za Danas: Srpski narod je od Karađorđa pa do danas naučio da ima jednog čoveka i jednog vladara

Pisac koji je obeležio ovdašnje pozorište i kinematografiju, o večerašnjoj premijeri svog kultnog dela "Radovan Treći" u režiji Vita Taufera, i zašto kod nas najbolje uspevaju autaritarne vođe

Ostavite komentar


  1. Crno nam se piše,jer
    niti je na vidiku neko
    ko ispunjava Kovačev
    ićeve,tačne uslove.
    Da je mlad,harizmati
    čan,da je aminovan
    od tridesetak partijs
    kih vodja,da je karakt
    eran itd.itd.Znači OVAJ ostaje,za naših
    života.Pitanje:šta će
    mo mi u Evropi,uopš
    te.Pravac srednji vek.

  2. Sjajna analiza .Odlična pitanja.Odgovori misaoni,zasnovani na velikom životnom i intelektualnom iskustvu.Pametnom dovoljno.

  3. @tu sam stao
    To nije feminizam, to je samo poruka ‘ne ubijaj žene’. Koji je tvoj problem, druže?

  4. Генијалац ! Превазишао је одавно Великог Нушића. Што се политике тиче,ту греши,људски је грешити.Истина је да Срби никад нису волели своје вође или владаре,ни своје ни туђе,то је чињеница.

  5. Zašto se sada ne snimaju filmovi kao što su Ko to tamo peva, Maratonci…, Balkanski špijun, Sabirni centar, predstave Radovan III
    Sve ste to Duško radili u vreme slobode…

  6. Mirna reka Sava, Mrđenovac, Šabac, veliki Dušan Kovačević, naš Duško, jedan i jedini…naš Molijer, naš novi Domanović i Nušić, bogotac

  7. Dušan Kovačević: „Nema ni jedan razlog, ni jedno opravdanje, da se na ovim prostotima ponovi rat.“ (Danas, 15.08.2023. 16:18)
    Dušan Kovačević: „Priznanje Kosova nije moguće, ako dođe do rata formiraćemo ‘legiju staraca’“ (Danas, 16.03.2023. 08:27)

  8. Cenjenog pisca izuzetno poštujem, ali nisam saglasan sa njegovom analizom. Zaboravljamo istorijske okvire pojedinih vođa. Posebno onog koji je najduže vladao. Svojom politikom je uspeo da razorenu, isključivo poljoprivrednu zemlju dovede do pune industrijalizacije i približavanju Evropi i ostalim bogatijim zemljama. Sa poslednjim vlastodršcima smo imali nazadovanje ( sem sa Đinđićem) i veliku pljačku imovine. Da li to narod može da voli i trpi?

  9. Bolji je dobar rat od lošeg mira. Da nije tako, nikad se niko ne bi pobunio i izborio za slobodu.

  10. Mi, Srbi treba da prestanemo da veličamo vladare. Vladari i vlast treba da su smenjiva kategorija.Četiri godine vlast i predsednik treba da traju. Treba prestati puniti glavu i mozgove ljudima da Srbi vole jake vladare. Dosta sa tim.

  11. Vi, koji imate istu stranku na vlasti od Kralja Aleksandra Karadjorgjevica do ovog Kralja Vucica, mi pricate kao vi niste problem na Balkanu. Hrvati vas Mrze, Slovenci vas ne vole, Bugari vas Mrze, da ne pricamo o Bosnjacima i Makedoncima, jedino Albanci (Edi Rama) vas vole, ali ne i Kosovski Albanci….. pa sta hocete bre vise „Nebeski Narode“????? Kako se ne stidite vasih LAZI!!???

  12. Zato što onda može aktivno da mrzi tog jednog i da za sve loše (stavno ili pretpostavljeno) okrivi tog jednog, bilo odmah bilo posle X godina.
    Jer onda u priču o krivici jednog mogu da se „sipaju“ razne teorije zavere, priče o tome kako nas svi mrze i tome slično, a nikako da ljudi shvate da je odgovornost, pa naposletku i krivica na njima. Nije Milošević došao (i ostao!) sam od sebe, nije ni Vučić.

    Nego, ko je ono beše rekao „Mi se lako udružujemo protiv nekoga/nečega, a teško za nešto“?

  13. Od 46 predsednika u istoriji Amerike ubijena su četiri, nije svaki drugi.

  14. E, ako ti je Vuk Drašković primer za vodju i autoritet, ako je i od tebe, hvala, dosta je! Piši drame i pusti politiku!

  15. Dusko je pismen i dobar analiticarU znatnoj mrri se slazem s njim.Ali, neka ne preteruje s beatifikacijom Djindjica.Zar se nije druzio s Legijom i drugim kriminalcuma? Ubili su ga oni iz cije je ruke ponekad jeo, a njegovi ministri ( narocito jedan, srednjoskolac a vec potpredsednik vlade), gotovo svakodnevno.Ocekivala sam da bude podjednako kritican i prema dosovskoj vlasti…

  16. Filozofiranje bez pokriča, a kako je bilo kad smo imali 17-19 vođa, a jednog su ubili predzgradom vlade, baš zgodno, ali novinarčić nema petlju da i to pita, ferboten ja,botovanje na veliko.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.