Srpski paviljon jedan od 10 najboljih na Venecijanskom bijenalu 1Foto: GORAN ZLATKOVIĆ

„Neposredno nakon vernisaža i otvaranja paviljona Srbije na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti na Venecijanskom bijenalu gde nas je predstavio projekat Hod sa vodom umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić, online platforma za savremenu umetnost Artsy proglasila je naš paviljon za jedan od 10 najboljih nacionalnih paviljona „

To je izjavila Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd i komesarka paviljona Srbija na 59. Venecijanskom bijenalu povodom uspeha izložbe Hod sa vodom.

Prema njenim rečima, u selekciji portala Artsy pored paviljona Srbije našli su se Američki, Nemački ali i Britanski paviljon, kome je ove godine dodeljen Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon.

„Meni kao komesaru ovogodišnjeg nastupa Srbije ova vest donela je puno radosti imajući u vidu mnogobrojne izazove sa kojima smo se suočavali, najpre sa veoma kratkim rokom od samo četiri meseca za organizaciju i realizaciju nastupa u Veneciji. Takođe strahovali smo da li će zbog situacije sa Covidom -19 biti moguće uopšte otvaranje izložbe za javnost“, kazala je ona.

Kolarić je istakla da su prvobitan budžet uspeli da uvećaju za nekoliko miliona zahvaljujući odobrenju Ministarstva kulture i informisanja te su ta sredstva dodatno uložena u uređenje paviljona i produkciju izložbe što je umnogome doprinelo da se ostvare svi željeni zahtevi umetnika i zadovolje visoki profesionalni standardi predstavljenog umetničkog rada.

Knjiga umetnika štampana je u izdanju Muzeja savremene umetnosti i Mus (Mousse) izdavačke kuće iz Italije što je takođe doprinelo većem vizibilitetu projekta i izložbe Hod sa vodom, široj distribuciji knjige na evropskom tlu kao i životu umetničkog projekta nakon Bijenala.

„Izazova je uvek mnogo kada su u pitanju ovako veliki projekti koji sa sobom nose puno birokratskih ograničenja koja se ne odnose samo na našu instituciju nego pravila i procedure koje propisuje direkcija Bijanala, kao što je slučaj na primer da projakat uređenja i adaptacije Paviljona za izložbu mora raditi isključivo licencirani arhitekta koji poseduje licencu u Italiji, i slično“, kazala je Kolarić.

Ona je dodala da je tim Muzeja savremene umetnosti kao organizator nastupa Srbije na bijenalu u Veneciji ipak uspeo da prevaziđe sve vidljive i nevidljive prepreke i da realizuje projekat na zavidnom nivou, o čemu svakodnevno svedoče reakcije i pohvale koje dobijaju od domaće i inetrnacionalne stručne javnosti.

„Trudili smo se da odgovorimo na sve želje i očekivanja umetničkog tima projekta Hod sa vodom i izložbu svečano otvorimo uz veliki broj zvanica i u dobroj atmosferi. Ova izložba je postavila visoko lestvicu za sledeće predstavnike na ovoj najprestižnijoj svetskoj umetničkoj manifestaciji, i veoma sam ponosna da sam dala svoj glas ovom projektu na konkursu“, rekla je Kolarić i dodala da je pred njima samo jedan put, na kom želie da svakog dana budu bolji i uspešniji pa će se truditi još više da ubuduće svojim programima i produkcijom podižu profesionalne standarde, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari