Srpski slikari u novom animiranom filmu 1Delo Uroša Predića "Vesela braća, žalosna im majka" (ulje na platnu, 1887), koje će se naći u animiranom filmu "Seljaci"

Beogradski studio Digitalkraft u koprodukciji sa poljskim studijom Break Thru Films priprema animirani filma „Seljaci“ po scenariju i u režiji Dorote Kobjele i Hjua Welšmana.

Priča predstavlja adaptaciju istoimenog romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta, a film će biti kreiran tehnikom animacije uljanog slikarstva.

Ova tehnika prvi put je primenjena na projektu „S ljubavlju, Vinsent“, čiji su autori takođe pomenuti poljski tim – Break Thru Films.

Ovo ostvarenje nagrađeno je mnogobrojnim priznanjima, a bilo je nominovan i za Oskara, te se smatra jednim od najuspešnijih animiranih filmova za odrasle i najuspešnijim poljskim filmom svih vremena.

„U novembru 2019. kontaktirali su nas producenti filma ‘S ljubavlju, Vinsent’ (Loving Vincent), Šon Bobit i Hju Velšman (dobitnik Oskara za animirani film ‘Peter and the Wolf’), iznoseći nam ideju da sa nama realizuju novi projekat pod nazivom ‘Seljaci’, čiji scenario predstavlja adaptaciju istoimenog romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta. Film prema scenariju i u režiji Dorote Kobjele i Hjua Velšmana takođe bi se kreirao tehnikom animacije uljanog slikarstva. Verujem da ćemo zajedno pomeriti granice ove tehnike još fluidnijim i organskijim slikarskim postupkom i izazvati evoluciju u animaciji uljanog slikarstva pomerajući granice animiranog filma“, kaže Jelena Angelovski iz Digitalkrafta.

Pored uspostavljanja dogovora o saradnji sa Digitalkraftom, producenti su posetili depo arhiva Narodnog muzeja u Beogradu u kome su odabrali dela slikara iz perioda akademskog realizma koja će se naći u filmu: „Vesela braća“, autora Uroša Predića, „Predeo u Bavariji“, Milana Popovića i „Prodavačica cveća“ Miloša Tenkovića.

Osim toga, Digitalkraft je tim povodom otvorio poziv za prijem 15 novih članova tima, akademskih i neakademskih slikara, profesionalca u izradi reprodukcija, koji se je otvoren do 18. septembra preko linka https://join.breakthrufilms.pl/xs/

Tokom dve godine koliko je planirano da traje realizacija projekta, pored slikara, u kontinuitetu će biti angažovano oko 20 VFX artista, dva supervizora srpskog slikarskog tima – Biserka Petrović i Vladimir Vinkić koji su bili deo filma „S ljubavlju, Vinsent“, a supervizor čitavog projekta biće Ana Pakljanac iz studija Digitalkraft.

Snimanje filma u trajanju od 36 dana već je započelo u Poljskoj, a ukupni budžet iznosi 4,5 miliona evra.

„Seljaci“ će u kinematografskom smislu biti sofisticiraniji i ambiciozniji od „S ljubavlju, Vinsent“, navode iz studija Digitalkraft.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari