Najposećenije, a sigurno i najneobičnije veče ovogodišnjeg Trga pjesnika bilo je gostovanje kulturologa i profesora Ratka Božovića – predstavljanje zbornika priča „Prijatelj“ autori knjige koncipirali su kao svojevrsni performans kome su, pored mnogobrojne publike i ličnosti iz sveta umetnosti (Sonja Vukićević, Anita Mančić, Vladimir Vukićević, Dragan Radulović, Marinko Vorgić), prisustvovali i četvoronožni prijatelji, sugrađani Budve. Mirno, i bez ikakvog incidenta, slušali su priče koje se bave upravo njihovim emotivnim fenomenom.

– Pred nama je jedna vrlo posebna, vrlo originalna i vrlo ljubavna knjiga, još nismo proverili sve informacije, ali po našim sadašnjim saznanjima nijedna slična ne postoji u dosadašnjoj evropskoj književnoj produkciji. Knjiga je besteseler u regionu, i u njoj ćete naći najlepše ljubavne priče koje su o svojim psima napisali poznati pisci – David Albahari, Dušan Kovačević, Filip David, Milivoje Baćović, Vuk Drašković, Zoran Jovanović, Biljana Srbljanović, Vesna Janković, Marija Knežević, Ilija Marković. Njima su se pridružili filmski reditelji Goran Paskaljević, Srđan Karanović i Petar Lalović, svetski scenograf Miljen Kreka Kljakovića, univerzitetski profesori Aleksandra Jovićević, Smiljan Lazin, Neda Todorović, psihijatar Petar Bokun, akademik, psihoanalitičar Dušan Kosović, psihijatrica Danijela Tiosavljević – Marić, glumica Neda Arnerić, slikarka Dragana Petrović, novinari Lidija Obradović, Dušica i Tanja Pavićević, Nada Radović pevačica i kompozitorka Aleksandra Kovač – istakli su predstavljajući ovaj zbornik profesor Božović, koji je njegov priređivač i jedan od autora, i novinarka Radmila Radosavljević, saradnik na knjizi i jedan od autora.

U pokušaju „demistifikacije“ te ogromne emotivne inteligencije pasa u odnosu na čoveka, kod koga, kako tvrde stručnjaci, stepen upravo ove inteligencije sve više opada, a racionalna, tehnička inteligencija postaje apsolutna vodilja života, oni su govorili i o tome šta je ono što ljudi danas, u doba kada humanost i plemenitost ne postoji ni prema čoveku, mogu naučiti od pasa.

– Iskustvo koje sam sticao četrnaest godina pored maltezera Bonija razumeće samo „kučkari“, koji ne mogu prežaliti što ova divna stvorenja ne žive koliko i njihovi gospodari. Bonija nisam samo voleo, nego sam mu se i divio. On je bio moj vrli prijatelj, moj najbolji drugar. Bio je zabavan, zahvalan i veran. Donosio je radost i neočekivanost. Predosećao je i saosećao je. Nepogrešivo je prepoznavao dobre ljude. Znao je da se kaje i stidi zbog svojih nestašluka. A njegove maštovite dosetke proterivale su dosadu, mrzovolju i usamljenost – rekao je Božović.

Publika je mogla da čuje i zbog čega reditelj Petar Lalović tvrdi da psi imaju dušu, kako je Aleksandra Kovač, kroz svako ovo četvoronožno biće koje je dotaklo njen život i sama pravila korake ka jednom boljem svetu, priču Nade Radović „Boni, ljubimac za pamćenje“, priču „Bibica i druge ljubavi“ Radmile Radosavljević, koja je pročitala i potresno sećanje Dušana Kovačevića na njegovog bulmastifa Kana, dok je advokat Dragan Mihović, takođe jedan od autora u ovoj knjizi, objasnio publici „što je to pas imao da kaže“.

Urednik knjige koja će u izdanju beogradske „Čigoje“ do Sajma knjiga doživeti i treće izdanje jeste novinarka Vesna Mališić, a zanimljivo je da su se svi autori koji govore o tom emotivnom, dirljivom susretu između psa i čovjeka, odrekli honorara u korist zaštite pasa lutalica i izgradnje gradskog azila u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari