Šta pogledati u muzeju Zrenjanin: Vilini konjici, japanski porcelan i odeća iz perioda dinastije Nemanjić 1Foto: muzej zrenjanin

U Narodnom muzeju Zrenjanin u toku je manifestacija „Muzej za 10“, koja donosi zložbe, kamerne postavke i koncert Muzičke škole „Josif Marinković“.

Naime, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je održan održan koncert ove umentičke škole, na kome su nastupili su ansambli, učenici i nastavnici.

Na programu su bila dela Dmitrija Šostakoviča, Volfganga Amadeusa Mocarta, Johanesa Bramsa i poznate ruske romanse.

Od juče je posetiocima dostupna i izložba kostima i rekvizita pod nazivom „Nemanjići – rađanje kraljevine“, iz istoimene tv serije.

Autori dočaravaju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele, od 12. do 14. veka, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama.

Šta pogledati u muzeju Zrenjanin: Vilini konjici, japanski porcelan i odeća iz perioda dinastije Nemanjić 2
Foto: muzej zrenjanin

Sem ove postavke, u Malom salonu je aktuelna izložba “Muzej u očima dece” koja stiže iz kikindskog muzeja a namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina, kao i porodicama sa mlađom decom.

Na prvom i drugom spratu Muzeja, u okviru stalne postavke, publika može pogledati dve kamerne postavke – „Niša japanizma“ predstavlja predmete od keramike, metala, i drveta izrađene u dalekom Japanu. Vremenski obuhvataju period s kraja 19. pa sve do sredine 20. veka.

Druga postavka je „Uhvaćeni u mreži – Vilini konjici“ gde je izložen deo bogate kolekcije prirodnjačkog odelјenja, koja broji preko hilјadu primeraka.

Ulaz na sve programe manifestacije „Muzej za 10“ je besplatan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari