"Šta su organizatori očekivali? Da sa neba padaju žabe? Mogao je nekog u publici da udari grom": Glumci kritikuju organizaciju Filmskih susreta u Nišu 1Foto: Direkcija Filmskih susreta

Protagonisti filma Petra Ristovskog “Bilo jednom u Srbiji” Viktor Savić i Sloboda Mićalović, koji je prikazan u zvaničnim programu treće festivalske večeri na 57. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma – Filmski susreti u Nišu, izneli su optužbe “zbog loše organizacije Festivala, pre svega jer publici po nevremenu nije omogućeno da gleda filmove u zatvorenom prostoru”.

“Tokom prikazivanja našeg filma u Nišu padala je jaka kiša, čak je grmelo, tako da su pravi heroji svi oni koji su ostali da ga gledaju na letnjoj pozornici u Tvrđavi. Meni je neverovatno da se ostavlja mogućnost da se pređe u zatvoreni prostor kad je nevreme, ali se to sinoć nije desilo”, rekao je Savić nakon projekcije filma u Festivalskom centru.

On je u veoma oštrom tonu dodao da je u čak pet različitih vremenskih prognoza stajalo da će te večeri padati kiša.

“Ne znam šta su organizatori očekivali, da se sa neba padaju žabe. Mogao je nekog u publici da udari grom”, kazao je Savić.

Njegova koleginica je izrazila zabrinutost za dalju sudbinu Filmskih susreta i pozvala organizatore da se potrude da isprave propuste “kako bi sačuvali manifestaciju u čast velikih glumaca koji rado dolazili u Niš”.

“Vratite nam Festival kakvog ga pamtimo, da bi buduće generacije mogle da ga održe. Uvek smo na Filmske susrete dolazili, pre svega, zbog publike i našeg filma, ali je ovde bilo i naše utočište. Kad bi smo prethodnih godina izlazili iz hotela “Ambasador” nismo mogli da se probijemo od naroda”, rekla je Mićalović.

Jelena Milošević, poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) u Narodnoj skupštini, pridružila se kritikama glumaca zbog loše organizacije Festivala.

“Javno negodovanje glumaca na lošu organizaciju Filmskih susreta uzburkalo je nišku javnost. Filmski susreti su brend, duša našeg grada. Neverovatna je ovolika nebriga od strane rukovodstva za manifestacije koje su simbol Niša. Kako je moguće da nije bilo volje i sluha za organizovanje projekcija filmova u zatvorenom prostoru iako se znalo da će biti vremenskih nepogoda. Nevažno je da li se radi o amaterizmu, nezainteresovanosti ili nesposobnosti lokalne vlasti, važno je da šalju lošu sliku o našem gradu”, konstatovala je Milošević.

Direktor Festivala Srđan Savić odbacio je optužbe o lošoj organizaciji, navodeći da je te sporne večeri padala kiša, ali da je više od 300 ljudi ostalo na letnjoj pozornici da gleda projekciju”.

“Glumci imaju pravo da negoduju, ali ne shvataju da mi imamo ugovor sa bioskopom “Sineplex” o emitovanju filmova u slučaju kiše. Prve dve večeri na Filmskim susretima se to i desilo, ali te treće večeri nije bilo moguće. Mi bioskopu u 13 časova moramo da javimo da li da nam ostave salu, a tada nije bilo najave kiše. U 19 časova se to promenilo, ali već je bilo kasno”, objasnio je direktor.

On je istakao da u Nišu ne radi više nijedan državni bioskop, tako da nije bilo moguće, kao nekada, pred samu projekciju preći u zatvoreni prostor.

“Tvrđava i letnja pozornica su sinonimi i simboli Filmskih susreta. Publika je uvek u Nišu bila najbolja i velika, po ocenama mnogih glumaca, baš zato što je spremna da i po kiši i pod kišobranima gleda filmove. Zbog njih nismo otkazali projekciju. Međutim, ne stoje optužbe da je bilo ko od gledalaca bio u opasnosti, jer bi u suprotnom odmah bio prekinuto emitovanje filma”, podvukao je on.

Glumac Savić: Nije bilo besplatne hrane i pića

Glumac Viktor Savić je kazao da mu ove godine niko nije ponudio večeru na Filmskim susretima.

“Ranije su nas vodili na ćevape, a to mi je smetalo. Sad nemam ni čašu vode ispred sebe”, rekao je on.

Sa druge strane, direktor Festivala Srđan Savić nije želeo da komentariše ove navode glumca, rekavši da ne želi da učestvuju u takvim tabloidnim prepucavanjima.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari