Štafelaji kraj manastira Gradac 1

XV Međunarodna likovna kolonija „Akademija Jelena Anžujska“, koja se organizuje u okviru manifestacije Raških duhovnih svečanosti, počela je sa radom. Selektor kolonije Dragiša Popović predstavio je ovogodišnje učesnike: Nikolu Šindika, Miodraga Tabačkog, Martu Jovanović, Nebojšu Stojkovića alias Joškin Šiljana, Vlastimira Mikića – Volcana, Srboslava Ilića, Životu Milanovića – Zil Milana, Mariju Konjikušić, Snežanu Skoko, Katarinu Popović, Lazara Vukovića i dve umetnice iz Francuske Dianu Brennan i Edith Meusnier.

Kolonija je počela izložbom slika Joškina Šijana a njene učesnike je u ime organizatora pozdravio Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu „Gradac“. Ove godine kolonija će trajati do 5. avgusta a prema važećim propozicijama svaki učesnik organizatoru ostavlja dva svoja rada bez obzira da li su nastali na koloniji ili ranije. Inače, jedan od osnivača i prvi selektor ove kolonije je srpski i pariski slikar Milorad Bata Mihajlović.

Umetnicima je tokom trajanja kolonije obezbeđen prostor za rad u osnovnoj školi koja se nalazi na šumovitim obroncima Golije, u neposrednoj blizini srednjovekovnog manastira Gradac, zadužbine Jelene Anžujske. Kako nam je rekao Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti, tokom trajanja kolonije za njene učesnike se organizuju zanimljivi izleti do Kopaonika, Semeteškog jezera i Golije kako bi se što bolje upoznali sa prirodnim znamenitostima raščanskog kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari