Stari Grci, kako ih danas čitamo

* Da bismo stigli do potpunije istine, možda bismo morali s uma smetnuti zdrav razum, jer je taj i takav zdravi razum upravo doveo do horora u kojem danas jesmo * Fabr traga i pokazuje samu strukturu moći, ali ne naziva njene nosioce današnjim njihovim imenima * U ovom slavljenju grčke tragedije, Fabr je sebi uskratio pravo da razotkriva i imenuje, što je, takođe, stvar ludičke naravi teatra, da razotkriva i imenuje one koji danas mahnitaju

Ostavite komentar


  1. To kako se čitaju stari Grci govori samo o tome kakvi su ljudi danas. Ako je umetnost sablazniti okolinu ima umetnika koliko želimo. Ovo je prost mehanizam skretanja pažnje na sebe kao umetnika u vremenu koje za bolje nije. Nego, svako voli ono što mu se sviđa. Ali trebalo bi umetnike razlikovati od performatora, to bi bar umetnici trebalo da brane. A kultura, ovde ovaj kvazifestival, ne bi trebalo da podržava izvrtanje antike i to neukoj publici koja vrlo verovatno nije pročitala ni delić originala kako je poznat čovečanstvu, tu je problem. Umetnici prave svoja dela a performatori koriste postojeće materijale za svoju promociju. O tom se može pričati a sablazniti okolinu nije teško ni u mahali ni u metropoli, samo treba imati sponzora.

  2. "Grci su živeli sistem vrednosti u kojem je milosrdno nemilosrdno kazniti nemilosrdnike, a nemilosrdno biti milosrdan prema njima. Mi smo ovo izopačili…" To je esencija, tačno 100%

  3. Duzina trajanja komada, u sluzbi je prikaza dugog trajanja istorije krvoprolica i ratovanja. Nekada je suvisno imenovati ocigledno. Akcenat je na faktu da se sve ponavlja a spektakl koji nas ocarava postvlja pitanje u sta zelimo da gledamo. "Jedino sto vam mogu dati su rane moje", izgovara lik Hrisipa i to je kljuc citanja ove predstave na vise nivoa. Nasa je bila nemoc iz pozicije publike da ucinimo nesto novo, npr. da cutimo namesto da freneticno aplaudiramo, jer nisu pale "analiticke maske".

  4. Pre svega, ovo je redak tekst koji analizira predstavu. Ostatak su, uglavnom, banalni komentari i osvrti na populisticke teme. Vecim delom se slazem sa napisanim, pre svega sa neupitnim zakljuccima i citanjem odredjenih aspekata, posebno u prvom delu teksta. Sa druge strane, ne mislim da je ovaj komad nedovoljno politican – naprotiv! To sto su veze sa danasnjim politickim pitanjima nedovoljno izrazene nadomesteno je pretresanjem univerzalnih, sustinskih par excellence politickih pitanja i tema. Mom senzibilitetu to mnogo vise odgovara. Uz to, izbegnuta je zamka upadanja u dnevnopo(pu)listicku trivijalizaciju koja je od postmodernizma toliko sveprisutna u umetnosti. Ukoliko trening vojnika uz pesmu u stilu americkih marinaca koja uvlaci i zavarava gledaoce, te pokusaj prekidanja "ovog ludila" od strane vladara, Penteja (retorika i argumentacija kojom se neprekidno koriste despoti sirom sveta) i pretvaranje to u mantru kojom sam sebe obesmisli i ismeje, zatim sukob licnog i drustvenog u dilemama antickih heroina, te veoma naglasena kriticnost prema poretku u kome i dalje muskarci vode glavnu rec, nije dovoljno politicna, ja ne znam sta jeste – ali slepstik referisanju na frizuru americkog klovn-predsednika zaista mislim da ovde nema mesta. Takodje, mislim da je znacajan naglasak predstave, a o cemu ovde nije bilo reci, na ekstazi i katarzi – tim visokoenergetskim razmenama do kojih je predstava dovela publiku. Na kraju pozdravljam autora i sve sto je napisano, uz zelju i predlog da se posveti vise energije i paznje ovom pozorisnom dogadjaju, koji je u svakom slucaju velicanstven i neponovljiv.

  5. Ćutim , uživam i volim što postojiš. Malo je onih s kojim ponešto delim. Tu si. Ako ti znači. Meni da.

  6. U stanju duhovne nemoći sadašnji duhovnici se vraćaju na početke čovekovog produhovljena i javnog delovanja Mudraca Antičkog vremena. Govorili su javno i pisali osim Sokrata koji je samo govorio i slušao, u tragična vremana dok su bili u stalnom ratu polisi-države, koje će silom ujediniti primtivni Sloveni predvođeni Filipom II Makedonskim. Danas ima mnogo Sokrata, Platona, Demostena…, ne samo u svim državama već u mnogim gradovima pa i selima. Neće zaobići na Vas Pakoviću koji ste na najvišem nivo svesti, no ne do nivoa da ne bi trebalo da slavite ličnu nemoć Vašeg kolege Jana Fabra.

  7. Miloš J. Kosovac
    U stanju duhovne nemoći sadašnji duhovnici se vraćaju na početke čovekovog produhovljena i javnog delovanja Mudraca Antičkog vremena. Govorili su javno i pisali osim Sokrata koji je samo govorio i slušao, u tragična vremena dok su bili u stalnom ratu polisi-države, koje će silom ujediniti primtivni Sloveni predvođeni Filipom II Makedonskim. Danas ima mnogo Sokrata, Platona, Demostena…, ne samo u svim državama već u mnogim gradovima pa i selima. Neću zaobići ni Vas Pakoviću koji ste na najvišem nivo svesti, no ne do nivoa da ne bi trebalo da slavite ličnu nemoć Vašeg kolege Jana Fabra. A Vi treba da znate da isto tako i mnogo više ima onih čijom dušom upravlja Sotona, a takvi ("Invalidi duha i čovečnosti upravljau svetom") upravljaju svetom jer su vlasnici kapitala. Samo 62 ludske spodobe rapolažu sa kapitalom koliko 3.2 miljarde Dobrih Ljidi. Oni plaćaju i naučnike da lažu da ne ugrožavaju Planetu zemlju

  8. U stanju duhovne nemoći sadašnji duhovnici se vraćaju na početke čovekovog produhovljena i javnog delovanja Mudraca Antičkog vremena. Govorili su javno i pisali osim Sokrata koji je samo govorio i slušao, u tragična vremena dok su bili u stalnom ratu polisi-države, koje će silom ujediniti primtivni Sloveni predvođeni Filipom II Makedonskim. Danas ima mnogo Sokrata, Platona, Demostena…, ne samo u svim državama već u mnogim gradovima pa i selima. Neću zaobići ni Vas Pakoviću koji ste na najvišem nivo svesti, no ne do nivoa da ne bi trebalo da slavite ličnu nemoć Vašeg kolege Jana Fabra. A Vi treba da znate da isto tako i mnogo više ima onih čijom dušom upravlja Sotona, a takvi ("Invalidi duha i čovečnosti upravljau svetom") upravljaju svetom jer su vlasnici kapitala. Samo 62 ljudske spodobe raspolažu sa kapitalom koliko 3.6 milijarde Dobrih Ljidi. Oni plaćaju i naučnike da lažu da ne ugrožavaju Planetu zemlju.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.