Statueta "Joakim Vujić" za Renatu Ulmanski 1

Glumica Renata Ulmanski ovogodišnji je dobitnik Statuete „Joakim Vujić“ koju Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca tradicionalno, od 1985. godine, dodeljuje dramskim umetnicima i kolektivima za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Statueta će Renati Ulmanskoj biti dodeljena sutra na Sretenje, kada Knjaževsko-srpski teatar, prvo domaće pozorište južno od Save i Dunava, obeležava 182 godine od osnivanja.

„Renata Ulmanski je omiljena glumica svih generacija, sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice. Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jedinstvenošću, bojeći dramske likove osobenošću i toplinom“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija za dodelu Statuete. Prsten sa likom Joakima Vujića iste večeri će, na osnovu odluke istog žirija, biti uručen kragujevačkoj glumici Marini Stojanović.

U Knjaževsko-srpskom teatru za večeras je zakazana i premijera predstave „Ujka Vanja“, prema tekstu A. P. Čehova, u režiji Jovana Grujića. U predstavi igraju: Bratislav Slavković, Ana Todorović Dialo, Sanja Matejić, Marina Stojanović, Miloš Krstović, Đorđe Simić, Ivan Vidosavljević, Vladanka Pavlović i Mladen Knežević. Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, kostimografiju Jelena Janjatović, muziku Predrag Radisavljević.

– Radeći na komadu „Ujka Vanja“ A. P. Čehova sa svojim kolegama, opet sam se suočio sa pitanjem šta je stvarnost, shvativši da nečija stvarnost usled različitih uticaja može postati i iluzija. Onog trenutka kada tu iluziju razbijemo u parčiće gubimo tlo pod nogama, gubimo ceo sistem uverenja koja su nas vodila do tada kroz život. Shvatamo sve naše zablude i pokušavamo da uspostavimo neki novi sistem koji bi nas održavao na nogama, u životu. Tražimo neki novi smisao za koji bismo se uhvatili kao davljenik za slamčicu. Čehov je to, čini mi se, mnogo dobro znao i osećao, te nam je, kao hroničar čovekovih najdubljih težnji, ostavio u nasleđe da se sada mi bavimo time – kaže reditelj Jovan Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari