Stefan Milenković otvara ARLEMM 1

Koncertom slavnog violiniste Stefana Milenkovića i Kamernog orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije, večeras u Arilju u 20.30 časova počinje Ariljska letnja muzička manifestacija – ARLEMM.

Jedan sat nakon Milenkovića, nastupiće Sanja Marković i Brazilian Jazz Collective.

I ove godine, sedmi put zaredom, ARLEMM će do 31. jula okupiti eminentne umetnike, profesore i predavače iz klasične, duhovne, tradicionalne, džez muzike, kao i ljude kreativnih sposobnosti, sa idejom da prvenstveno deci i mladima, a onda i svim slojevima društva, približe istinske kulturne vrednosti.

Cilj te kulturno-edukativne manifestacije je prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzička edukacija dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova i predavanja u oblasti muzičke kulture, povezivanje vizuelnog i zvučnog doživljaja u umetnosti i razvoj ekološke svesti o zaštiti životne sredine.

Nardnih četrnaest dana biće organizovene muzičke radionice, predavanja, izložbe, koncerti i drugi sadržaji, kao i ARLEMM Art festival, koji je najavljen za 29. i 30. jul na otvorenoj sceni na ostrvu Uski vir na reci Rzav. Prve večeri u 20.30 časova nastupiće Mića Luković – Ice Cream Men, a jedan sat kasnije Miško Plavi Trio (Miško Plavi,Vasil Hadžimanov i Sršan Dunkić). U subotu, nakon završnog koncerta i dodele diploma, festival se nastavlja nastupima Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog, a potom i grupe Irie FM.

Svečano zatvaranje ARLEMM-a je u nedelju uveče, 31. jula, kada će u porti Crkve Svetog Ahilija biti priređen koncert polaznika Studija za duhovnu muziku – Divna Ljubojević, nakon čega će uslediti koncert Divne Ljubojević i hora Melodi.

Svi sadržaji su besplatni, a tu manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture, Opština Artilje, Crkvena opština Srilje, Narodna bibliotela Arilje, SOKOJ i brojni donatori.

Putujuća izložba

U okviru iste manifestacije organizuje se i ARLEMM – umetnički karavan, odnosno putujuća izložba, koju čini 18 audio-vizuelnih instalacija i 36 fotografija nastalih tokom trajanja ARLEMM-a, koja je već gostovala u gradovima zapadne Srbije. Osim vizuelnog, postavka nudi i muzički ugođaj, jer su panoi sa fotografijama povezani sa senzorima koji, prilaskom posmatrača, aktiviraju melodije klasične muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari