stenli kjubrikFoto: WARNER BROTHERS - Album / Album / Profimedia

Stenli Kjubrik je bio perfekcionista koji je napravio neke od najčuvenijih filmova svih vremena, ali nije bio blagonaklon ka kritici svog rada.

To je išlo toliko daleko da je Stenli Kjubrik po svaku cenu želeo da spreči izlazak knjige o manama u njegovim filmovima 1970. godine.

Reditelj filmova kao što su Spartak i 2001: Odiseja u svemiru upozorio je autora i izdavača ove knjige da će se po svaku cenu boriti, zakonskim merama, da spreči njen izlazak.

Tako je i bilo, jer knjiga The Magic Eye: The Cinema of Stanley Kubrik Nila Hornika nije ugledala svetlost dana do danas, ali će ipak izaći sa zakašnjenjem od poka veka.

Sada 84-godišnji Hornik kaže da su Kjubrikove pravne pretnje došle kao šok, jer je reditelj isprva bio velika pomoć u sačinjavanju građe i obezbeđivanja inače nedostupnih verzija svojih filmova.

Stenli Kjubrik inspirisao je mnoge reditelje

Međutim, kada je video ranu verziju knjige, Kjubrik se predomislio i rekao da isticanje dobrih a potom loših osobina filmova uvek prevagne na stranu loših zbog način prezentovanja činjenica.

Izdavač Tantivy Press potpisao je tada dogovor sa Kjubrikom da knjiga neće biti objavljena sve dok on lično ne odobri njen celokupan sadržaj u pisanoj formi.

Po proceni reditelja, neželjena kritika obuhvatala je oko trećinu rukopisa koji je imalo 70 hiljada reči, ali nije poznato šta je izazvalo toliko protivljenje.

Sam Hornik kaže da kritike uopšte nisu bile toliko strašne i da je u početku bio frustriran što su Kjubrikovi advokati blokirali izlazak knjige, ali da se kasnije fokusirao na druge projekte.

A sada će knjiga konačno izaći 30. aprila i čitaoci će sami moći da procene šta je tu bilo toliko problematično.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari