Stepovanje i slepstik sa konjima u galopu 1

Rezidencteatar u Minhenu sa novim intendantom i ansamblom počinje svoju sezonu ambiciozno sa pet premijera. Jedna od njih je adaptacija romana „Tri musketara“ Aleksandra Dime.

Ova premijera 20. oktobra u minhenskom Cuvillis rokoko-teatru nije bila trivijalna komedija, već grandiozna i furiozna satira. Produkcija novog intendanta Rezidencteatra Andreasa Beka je preuzeta iz Bazela, u kome je ovaj komad insceniran sa spektakularnim uspehom.

Adaptaciju Diminog romana su sačinili Antonio Latela i Federiko Belini u duhu komedija del arte. Maksimu „Jedan za sve i svi za jednog“ oni propagiraju pevajući i igrajući u plavo-grao-belim harlekinskim kostimima utroje, dok je D’Artanjan četvrti trubadur u žutom kostimu, koji sve pokušava da se priključi musketarskom „trojstvu sa zavetom“ Atosu, Portosu i Aramisu.

Ovo je koreografski virtuozno igrano sa stepovanjem uz apsurdnu i suludu pantomimu i persiflažu slepstik ritmičkog galopa konja. Poimenice Nikola Mastroberardino je igrao Artanjana, Mihael Vehter Atosa, Maks Rotbart Potosa i Vinsent Glander Aramaisa. NJihova igra je bila briljantna imitacija i najviše glumačko umeće.

„Radecki marš“ sa lipicanerima iz Wiener Hofreitschule bila je jedna od referenci koja je naišla na oduševljenu reakciju publike koja je u tročetvrtinskom taktu aplaudirala, kao i na legendarnim novogodišnjim koncertima. Frenetičnim salvama aplauza kao da nije bilo kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari