Štetni poslovi direktora Dragana Milenkovića 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Mali akcionari IP „Prosveta“ a. d. navode da je na sednici zakazanoj za 24. april na dnevnom redu predviđeno i usvajanje falsifikovanog zapisnika sa prethodne sednice Skupštine akcionara…

… o čemu su, dopisom predatim Ministarstvu privrede 18. aprila obavestili ministra privrede Gorana Kneževića, pomoćnika ministra privrede Dragana Ugričića, državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca i privremenog zastupnika državnog kapitala prof. dr Branislava Vukasovića. Prema njihovim navodima „IP „Prosveta“ a. d. Beograd se nalazi na spisku preduzeća za privatizaciju Ministarstva privrede Republike Srbije, a upravo je država Srbija većinski vlasnik sa 66,73 odsto učešća u kapitalu „Prosvete“, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti.

Mali akcionari upozoravaju da je upućivanje otvorenog pisma njihov poslednji, očajnički potez da bi se podstakli nadležni u Ministarstvu privrede da: konačno reaguju i preduzmu hitne mere protiv direktora Dragana Milenkovića zbog mnogobrojnih nezakonitosti u radu i lošem i neuspešnom poslovanju sa gubicima od oko 100 miliona dinara za pet godina“.

„Negativnim rezultatima poslovanja se nije ni čuditi, kada izlog knjižare „Geca Kon“ u najužem centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici broj 12, direktor Dragan Milenković puni liciderskim srcima i magnetima za frižidere, umesto Prosvetinim knjigama, upozoravaju mali akcionari.

„Radeći bez ozbiljnog izdavačkog i poslovnog plana, štampajući u malim tiražima uglavnom omalene knjižice pesama, koje autori plaćaju da bi bile objavljene pod znakom „Prosvete“, direktor Dragan Milenković je pokušavao da prodajom nepokretnosti nadomešta nedostatak prihoda iz osnovne delatnosti – izdavanja knjiga. Ipak, glavni poslovni poduhvat direktora Dragana Milenkovića, pored rasprodaje vrednih umetničkih slika bez zakonom propisanih odluka organa upravljanja i bez saglasnosti Ministarstva privrede, bio je sklapanje štetnog ugovora o kratkoročnoj pozajmici „Prosveti“, milionske sume od strane tog istog direktora Dragana Milenkovića, i to sa fantastičnom kamatom od 700.000,00 dinara za tri meseca. Bezobzirno kršeći Statut „Prosvete“ i Zakon o privrednim društvima, direktor Dragan Milenković je falsifikovanim ispravama menjao Odbor direktora i odluke Skupštine akcionara, kako bi se održao na funkciji direktora. Mali akcionari su zbog toga od 2016. godine podneli više krivičnih prijava protiv Dragana Milenkovića i njegovih saučesnika, zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja isprava, na osnovu Krivičnog zakonika Republike Srbije. Krivičnu prijavu protiv Dragana Milenkovića podneo je i prethodni Privremeni zastupnik kapitala. Zbog jedne od mnogih zloupotreba poslovnih resursa „Prosvete“, od strane direktora Dragana Milenkovića, odnosno lagerovanja njegovih privatnih knjiga u suterenu Prosvetine knjižare „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici 12, podnete su dve prijave 2016. godine, Finansijskoj policiji i Poreskoj upravi Ministarstva finansija. Pošto po ovim prijavama nije bilo nikakve reakcije nadležnih, Dragan Milenković je posle dve godine korišćenja besplatnog magacina u Knez Mihailovoj ulici 12, neometano izneo svoje knjige iz knjižare. Verovatno bi Dragan Milenković kao glavni i odgovorni urednik Izdavačkog preduzeća „Prosveta“ a. d. bio uspešniji u izdavanju knjiga u „Prosveti“, da se istovremeno ne bavi izdavanjem knjiga u svojoj privatnoj izdavačkoj kući pod imenom: Srpsko-japansko društvo „Beograd-Tokio“, čiji je osnivač i vlasnik. Takođe, Dragan Milenković kao glavni i odgovorni urednik časopisa „Književnost“, koji je „Prosveta“ pre njegovog dolaska izdavala neprekidno od 1946. godine, možda ne bi prestao da štampa časopis „Književnost“ da ima dovoljno vremena, s obzirom da izdaje svoj privatni časopis pod imenom „Japanski horoskop KIGAKU“ preko Izdavačkog preduzeća „SENIOR MEDIA“ do 2017. godine i Izdavača KOMATINA d.o.o. od 2018. godine, u kojima je takođe glavni i odgovorni urednik. Pored svega toga Dragan Milenković, iako penzioner u poodmaklim godinama i na pragu osme decenije života, stiže da radi i kao turistički vodič kao član Udruženja turističkih vodiča Srbije, kako se sam pohvalio na sajtu svoje privatne izdavačke kuće SJD „Beograd-Tokio“ – www.japanorama.rs“, navodi se u pismu malih akcionara IP „Prosveta“ A.D predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari