Stevan Filipović: Dati šansu novim, mlađim ljudima

Poznati reditelj povodom serije RTS-a "Nemanjići"

Ostavite komentar


  1. Jedino ima smisla zahtev da se stopiraju sva finansiranja i svi konkursi za film i TV serije dok se ne vidi sta se sve tu desava. neka idju istrazni organi da se vidi koliko zaista kostaju bezvezne serije i jos gori filmovi koji su se placali teskim parama naroda. Takodje zahtev filmskim fondovima EU za stopiranje svake pomoci srpskoj ““kinematografiji““, jer ovo sto imamo to svakako nije. To je jedna hajducka jazbina: korupcija, monopoli, nepotizam, namesteni konkursi, itd, a nula kvalitet i rezultat zahteva jedine logicne mere. Takodje, oni sto su do sada snimali i redovno dobijali pare bez obzira na rezultat i kvalitet treba zaista malo da se odmore, nije to za svakoga. To je ozbiljan posao koji u svetu ne trpi staziranje unedogled narocito ne parama poreskih obveznika. Cinjenica je, i neka me barem jedan demantuje, da mi nemamo nijedan kvalitetan film u zadnjih petnaest godina koji ispunjava svetske norme, takodje ni TV seriju.

  2. Stvar nije u onima koji pišu nego u onima koji čitaju. Nisu nestali dobri tektopisci nego nema ko da kupi njihovu robu. Oko malo sredstava gloži se gladna gomila. Za pare se uđe i u stranku i ko zna šta još. Najbezobrazniji, najnemoraniji po pravilu nisu najtalentovaniji.

  3. Postovani gdine Filipovicu, ne radi se o tome da li neko ima 100 godina ili 25. Radi se o kvalitetu i znanju koje nasi autori, nazalost, nemaju. Da imaju, bilo bi i rezultata i na blagajnama i na festivalima. Ali ih NEMA, slozicete se? Nazalost, prica o Nemanjcima polako gubi na znacaju, a svi dosadasnji komentari su daleko od javne rasprave. Sve smo rekli, saznali, komentarisali. I?! Ko ce biti ODGOVORAN za neznanje (mozda FDU ili?), lose odluke (clanovi komisije ili?), neuspeh (urednici, direktori, UO ili?)?! Ko ce biti ODGOVORAN (svi zajedno ili?) za potrosen novac svega sto je snimljeno, a finansijski podrzano nasim novcem!? NIKO!!!!
    Lakse je napisati nekakav bezlican stav, nego javno izjaviti da na svim konkursima u kulturi vazi jasno pravilo, a to je: VECINA U KOMISIJI (citajte KORUPCIJA!), koja ce nadglasati manjinu! I to je JEDINI KRITERIJUM na svim nivoima i svim konkursima u kulturi, ostali ne postoje!
    Sva lazna ““tapsanja po ledjima““, lazno predstavljanje (ne)uspeha projekata koje je podrzao Filmski centar Srbije i(li) RTS, lazna izuzimanja od glasanja zbog ““potencijalnog sukoba interesa““ i jos mnogo drugih lazi, licemerja i nekompetentnosti su i doveli do ovog stanja u kulturi…samo je potrebno nazvati stvari (ljude) pravim imenom i to mozda ne bi bio los pocetak…za sta god… DA LI NEKO SME? Ili je mozda, bolje cutati i cekati ““svoju““ vecinu u ““kulturnoj““ komisiji?

  4. "Savremen pristup pisanju i produciranju serija, sa tekovinama kao što su writers““ room ili vođa projekta/showrunner, samo bi doprineo formiranju sposobnog novog kadra, koji bi zaista mogao da zablista, čak i sa skromnijim budžetima. Našim autorima, makar onima koji imaju priliku da rade na državnoj televiziji, uglavnom nedostaje znanja i obrazovanja da primene ove principe, i to su, nažalost, sasvim dovoljno puta dokazali."
    Apsolutno se slazem.

Ostavite komentar


Kultura

78 dana

78 dana bombardovanja

Pobednički film 31. Festivala evropskog filma Palić, “78 dana” Emilije Gašić, predstavlja u formi kućnog videa priču o svakodnevici tri mlade sestre na selu za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, a prema navodima žirija, vraća gledaoce u “leto detinjstva koje je bilo i lepo i bolno”.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.