Stevo Grabovac i Rumena Bužarovska o Aleksandru Tišmi na ovogodišnjem Kaledioskopu kulture 1Foto: kaledioskop kulture

Istaknuta spisateljica Rumena Bužarovska i dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac u nedelji književnosti ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture govoriće o jednom od najvećih srpskih književnika, Aleksandru Tišmi.

 Bužarovska će govoriti u petak 13. septembra, a Grabovac u subotu 14. septembra, najavli su organizatori.

Oba razgovora održaće se u objektu Biro sa početkom u 20 časova, dok je u Skladištu , u okviru Tišma paviljona a za 13. septembar od 18 sati zakzan je književni program „Zajedno sami“.

Tokom prvog dana programa, predviđena je radionica kreativnog pisanja kratke priče koju će voditi Dubravka Rebić i Aleksandar Tanurdžić.

Drugog dana, u subotu 14. septembra od 19 časova, održaće se razgovor sa autorima o romanima „Lakrimarijum“, „Noć pre pada u reku“, „Buntovnica u senci“ i „Rodna gruda“, i istražiti motiv identiteta i pripadnosti u ovim delima. Ulaz na oba programa je slobodan.

Umetnička postavka pod nazivom „Sećanja sa tavana” koja upotrebom različitih oblika arhive (kasete, pisma, fotografije…) istražuje tehnike stvaranja identiteta osobe, biće otvorena u objektu Radionica od 19 časova.

U Distriktu, za vreme Tišma paviljona, sve posetioce očekuju i scenski programi koji će oživeti Tišmino delo kao što su umetničke instalacije Knjige o Blamu, Bez krika, Najgore noći, Nasilja, Kapoa, Upotrebe čoveka, Koje volimo, Za crnom devojkom, Ibkine Kuće, Vera i zavera, Dnevnika, Povrataka miru, Oko svoje ose, Škole bezbožništva, Sećaj se večkrat na Vali i drame Cena laži.

Kao i prethodnih godina u nedelji književnosti Kaleidoskopa kulture biće održana Razmena knjiga ispred OPENS-a u Distriktu sa početkom u 19 časova.

Ideja Razmene jeste da knjige koje nekome nisu potrebne u toku događaja pronađu svog pravog čitaoca.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan a više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari