Američki reditelj Terens Malik je poznat po svom nepojavljivanju u javnosti, tako da nikoga nije iznenadilo kada nije izašao na podijum da dobije Zlatnu palmu za najbolji film na 64. Kanskom festivalu. Žiri, kome je predsedavao Robert de Niro, svoje glavno priznanje dodelio je „Drvetu života“, a umesto Malika nagradu je primio producent filma, zaslužan za budžet koji je obezbedio Maliku, a koji je potrošio na specijalne efekte dočaravanja velikog praska, izumiranja dinosaurusa na Zemlji, ukomponovanih u ambiciozno zamišljenoj sagi o protoku vremena i beskonačnosti pokazanih kroz prizmu jedne konzervativne porodice iz Teksasa.


Ovo je prva pobeda za Amerikance u Kanu još od 2004. kada je trijumf odneo Majkl Mur za svoj politički dokumentarac „Farenhajt 9/11“. Film je podelio i kritiku i publiku – bilo je i zvižduka na projekciji.

Gran pri žirija su podelili belgijska braća Žan-Lik i Pjer Darden (dva puta su već osvajali Zlatnu palmu) za svog „Dečaka sa biciklom“ i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan za „Bilo jednom u Anadoliji“. Dobitnike je proglasio srpski reditelj Emir Kusturica, koji je predsedavao žirijem za „Izvestan pogled“, koji je svoje nagrade saopštio još u subotu.

Najbolja režija je pripala danskom sineasti Nikolasu Vindingu Refnu za triler „Vožnja“, Kirsten Danst je najbolja ženska uloga (za „Melanholiju“ Larsa fon Trira), dok je kod muškaraca trijumfovao Belgijanac Žan de Žarden u francuskom crno-belom nemom ostvarenju „Umetnik“.

U kategoriji scenarija pobednik je izraelski reditelj Jozef Sedar za svoj film „Fusnota“, specijalna nagrada žirija pripala je francuskoj glumici i debitantkinji na mestu reditelja Majvan za film „Policija“. Čileanski reditelj Pablo Giorgeli je dobitnik Zlatne kamere za najbolji debitantski film („Las Akasijas“), dok je „Kros“ Marije Vronde najbolji kratkometražni film. U konkurenciji studentskih filmova u okviru Sinefondasiona (prvi čovek žirija bio je Mišel Gondri), najbolje je „Pismo“ Doroteje Drumove iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari