Književna Opština Vršac se odužuje svom dugogodišnjem predsedniku i uredniku Petru Krduu (1952-2011) serijom književnih susreta pod sloganom Septembarski dani Petru Krdua.


Manifestacija počinje danas, na dan pesnikovog rođenja, polaganjem cveća na njegov grob sa spomenikom koji je parafraza Brankusijevog beskrajnog stuba – simbola beskonačnosti, sa pticom u vazduhu kao metaforom večite mladalačke kreativnosti. Zatim će mladi Vršca u atrijumu TC „Bahus“ odati Krduu priznanje izvedbom poetske drame „Donosilac oka“( dramatizacija Krduovih stihova iz najnovije knjige „Škola izgnanstva“ u izdanju KOV-a) u izvođenju Akademske pozorišne scene „ĐUMB“ iz Vršca.

Narednog dana, u popodnevnim časovima na trgovima grada i u školskim dvorištima, pesnici Vršca čitaće svoje stihove na biciklima. U petak je promocija najnovijih izdanja KOV-a, između ostalih i poslednje knjige, sa još svežim mirisom štamparske boje, Tomaša Ružickog „Anima, a postoji“ u prevodu sa poljskog Biserke Rajčić.

U subotu se održava okrugli sto pod motom Svi moji preci i savremenici – vertikalna generacija Petru Krdua, na kome će učestvovati pisci iz zemlje i inostranstva. Biće predstavljen i najnoviji broj časopisa Kovine. Izložba u holu Hotela „Srbija“, pod nazivom Pogled u pesničku radionicu će prikazati kutak radne sobe „bicikliste i sanjara sa vizijom“ i predmete od kojih se skoro nije razdvajao: ranac pun knjiga i novina, bicikl, šešir, kao i omiljene olovke i adresar, novinske članke, crteže u predahu između dve misli… Na taj način počinje da se ostvaruje zaključak godišnje skupštine KOV-a iz aprila ove godine o osnivanju muzeja posvećenog našem pesniku. Tako će Krduu, pesniku i neumornom kulturnom pregaocu biti odata počast u duhu njegovog dinamičnog, smislenog i munjevitog prolaženja kroz ovaj svet. Pesnička manifestacija Septembarski dani Petru Krdua održava se u KOV-u od 2011. a ove godine po prvi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari