Stiven KingFoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Stiven King je po mnogima kralj horora, a ovaj pisac neretko hvali horor filmove koji ga oduševe iz ovog ili onog razloga.

Iako je Stiven King pre svega romanopisac, on piše i književne kritike i eseje, između ostalog one o razvoju horora, prenosi Index.hr.

On je 1981. godine izdao knjigu Danse Macabre, u kojoj obrađuje horore od knjiga do filmova, a 2011. je izašlo novo izdanje sa dodatnim poglavljima.

Kako piše Far Out, u jednom od tih poglavlja objašnjavao je zašto neki filmovi uspevaju da uplaše publiku.

Kao primer filma koji ga je stvarno uplašio naveo je Duboko plavo more (Deep Blue Sea), finskog redatelja Renija Harlina.

Duboko plavo more prati grupu naučnika koji rade u jednoj podvodnoj laboratoriji gde izvode eksperimente na ajkulama, u svrhu pronalaska leka za Alchajmerovu bolest.

Ali stvari se izmaknu kontroli kada ajkule krenu u osvetu.

Glavne uloge u popularnom B-filmu igrali su Safron Barouz, Tomas Džejn, El-El Kul Džej, Džeklin Makenzi, Majkl Rapaport, Stelan Skarsgard i Sejmuel L. Džekson.

Stiven King šokirao se zbog jedne scene u filmu

„Film je režirao popularni Reni Harlin, koji bi igranu adaptaciju Hajdi mogao da pretvori u akcioni film. Moglo bi se reći da ovaj film o genetski modifikovanim ajkulama nije ništa posebno, sve dok u jednom neočekivanom trenutku ajkula ne izroni i prepolovi Semjuela L. Džeksona“, napisao je Stiven King u svom kratkom osvrtu.

„Glasno sam vrisnuo, a svaki film koji može da me natera na tako nešto smatram pravim blagom.“

Kada je izašao, horor Duboko plavo more je podelio kritičare – deo njih ga je pohvalio zbog kvalitetnih akcionih sekvenci i napete atmosfere, dok ga je drugi deo kritikovrao jer je sličan Ajkuli Stivena Spilberga.

Na sajtu Rotten Tomatoes film ima 60% na osnovu recenzija kritičara i 39% na osnovu recenzija gledalaca.

Uprkos negativnim kritikama, horor Duboko plavo more danas se smatra klasikom i dobio je dva nastavka. Prvi je izašao 2018. godine, a drugi 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari