Stiven Spilberg oseća krivicu zbog prevelikog lova na ajkule nakon njegovog čuvenog filma „Ajkula" 1Foto: Shutterstock/Denis Makarenko

Jeza može nastupiti iz puno razloga, a nekad je dovoljna filmska tema koja nas podseća na užase koje smo videli na velikom platnu, kao u primeru filma Ajkula o kome je Stiven Spilberg nedavno govorio.

Poznati reditelj je skoro pola veka od izlaska čuvenog filma priznao da se kaje zbog toga što je on previše dobro prizvao strah od ajkula i naknadno izazvao prevelik lov ovih životinja.

Od početka 1970-ih godina, svetska populacija ajkula i raža smanjila se za čak 71 posto zbog preteranog lova, okrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature prošle godine.

„Iskreno žalim zbog desetkovanja populacije ajkula zbog knjige i filma. Zaista žalim zbog toga“, rekao je legendarni reditelj.

Na pitanje kako bi reagovao da ga okruže ajkule, rekao je: „To je jedna od stvari kojih se još uvek plašim. Ne da će me pojesti ajkula, nego da su one nekako ljute na mene zbog toga što su se ribolovci urotili protiv njih nakon 1975. godine“.

U ovom trenutku, više od trećine svih vrsta ajkula su u opasnosti od izumiranja, dok se to odnosi na tri četvrtine vrsta okeanskih ajkula.

Spilberg je dodao i da reditelji ne smeju da „manipulišu“ publikom tako što se poigravaju njenim osećanjima, što je on uradio par puta u filmu Poltergeist i jednom u Ajkuli.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari