Uprkos velikim finansijskim teškoćama, internacionalni džez festival Nišvil će tokom četiri festivalska dana, od 15. do 18. avgusta, organizovati ukupno 80 koncerata u Nišu i još pet gradova. Od deset festivalskih stejdževa čak osam će biti besplatno za posetioce, saopštio je juče direktor Nišvila Ivan Blagojević.


– Da je živ, Šaban Bajramović bi ovu situaciju verovatno opisao rečenicom: „Neki džez festivali će se udave, a neki će preživimo“. Uprkos prilično velikoj besparici, i brojnim peripetijama oko finansiranja, nastojaćemo da ovogodišnji Nišvil bude kvalitetan, a da festival pored ostalog ne ostane bez Šabanovog stejdža, kojim godinama unazad počinje, a na njemu, u čast Bajramovića, po nekoliko dana nastupaju muzičari iz regiona i sveta. Savet Nišvila odlučivaće u ponedeljak da li će da prihvati ili odbije tri miliona dinara koje je Ministarstvo kulture ove godine opredelilo za festival. Na prošlom Savetu zaključeno je da je sve ispod pet miliona od Ministarstva ponižavajuće i za grad Niš i za festival, ali ne želim da prejudiciram novu odluku, već ću je poštovati, kakva god da bude- rekao je Blagojević, koji je i član Saveta Nišvila.

Na konferenciji za novinare on je kazao da će pored ostalih prvog dana Nišvila nastupiti bend Kajla Istvuda, inače sina glumca i reditelja Klinta Istvuda, kome će „preko sina“ biti dodeljena nagrada za popularizaciju džeza, kao i sjajni britanski Ray Gellato and Giants i internacionalni Hubert Tubbs and Blues and soul Revue. Iste večeri nastupiće sa američkim Elmhurst College Big Band-om Stjepko Gut, trubač, kompozitor, aranžer, dirigent i profesor, kome će biti dodeljena ovogodišnja nagrada Nišvila za životno delo.

Druge večeri publika će pored ostalih moći da čuje i britansko-američko-ganski bend Ginger Baker Jazz Confusion, a sjajnom Bejkeru, koji ga predvodi, biće dodeljen Gran pri Nišvila „Šaban Bajrmavić“ za fuziju džeza i drugih stilova. Iste večeri nastupiće i zanimljivi kubanski muzičar Bobi Karkases. Treći festivalski dan rezervisan je za Duška Gojkovića, internacionalni kvartet Adam Nusbaum ZZ i nemački bend Jazzanova. Poslednjeg dana muziciraće norveški kvartet Marius Neset-a, čiji je ovogodišnji album u top pet albuma evropskog džeza, francuski Nouvelle Vague i trio Ron Carter-a, kome će kao najproduktivnijem džez muzičaru na svetu, sa više od 2.500 snimljenih albuma, biti uručena Nišvilova Nagrada za doprinos džezu.

Prema Blagojevićevim rečima, na Mejn stejdžu nastupaće 25 bendova, a na Open stejdžu 18, i samo za te koncerte karta će biti obavezna. Uz ostale besplatne stejdževe Niš će ove godine imati i novi, Wellcome stage, kod Česme kraljice Natalije, na centralnom Trgu kralja Milana, preko puta ulaza u Tvrđavu, gde se održava glavni program. Na koncertima Nišvila u Pirotu (15. avgusta), Vranju (16. avgusta), Aranđelovcu (16. avgusta), Zaječaru (17. avgusta) i Kruševcu nastupiće ukupno 19 bendova.

U okviru pratećeg programa, koji pored ostalog predviđa i džem sešne učesnika Nišvila u dvorištu Banovine, vorkšopove koje će držati hedlajneri, prikazivanje muzičkih filmova, performanse, izložbe i promocije, novina će biti program Jazz teatar, takođe u dvorištu Banovine. Posetioci će 13. avgusta uveče moći da vide predstavu „Dobrodošli u Nišville“, u režiji glumca Dragana Jovanovića, a sutradan stand up komediju „Grupna terapija“ Srđana Jovanovića. Za 15. avgust planirana je koreodrama „Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njima“, u režiji Petra Ristovskog, inače sina glumca i reditelja Laze Ristovskog, dok će poslednje večeri festivala moći da se vidi predstava „Indicazioni stradali sparse per terra“ (Putokazi razbacani po zemlji) italijanske pozorišne trupe Doppeltraum Teatro.

Iako grad „mudro ćuti“, Šabanov stejdž

– Mada smo planirali da muzički program na Šabanovom stejdžu traje 12, 13. i 14. avgusta, uz učešće devet bendova iz šest zemalja, imaćemo ga samo jedan dan, zbog finansijskih problema. Najpre smo konkurisali projektom kod niške Uprave za privredu i održivi razvoj, tražeći dva miliona dinara za čitav program, a onda smo smanjili novčani zahtev na milion dinara. Nismo dobili odgovor Gradskog veća ni na prvi, ni na umanjeni zahtev. Ali, mi već uveliko pripremamo Šabanov stejdž, kao da će ga sigurno biti, i planiramo da na njemu 12. avgusta nastupi četiri benda. Čak planiramo i drugi dan, koji će biti posvećen džez teatru, kada će biti izvedena pozorišna predstava „Dobrodošli u Nišvile“- rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari